Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Той падна, други вече го смениха (снимки)

Два нови крана се заеха с разчистване на работната площадка, преди да продължи демонтажът на паметника „1300 години България“. - Той падна, други вече го смениха (снимки)

Два нови крана се заеха с разчистване на работната площадка, преди да продължи демонтажът на паметника „1300 години България“.

Битката срещу седмокрилото бетонно чудовище продължава. Кранът-герой, който още в първите дни на борбата срещу грамадата успя да изтръгне от стоманобетонната й прегръдка фигурите на Книжовниците, Царя и Работника, беше коварно нападнат по време на сън. В булото на черна нощ незнаен злодей-подпалвач изгори фатално бялата му снага.

Той падна, но дали саботьорите са знаели, че друг ще го смени и толкоз? Че всеки паднал кран пред вас ще бликне нови хиляди – или поне още два? И че дванайстият кобен час на останките вече е ударил.

И ето, от тази сутрин те са там – вече не толкова миролюбиво бели, а син и червен – но тази символика е твърде спорна. Дошли са първо да се погрижат за другаря си, да го вдигнат от бойното поле и да го откарат там, където ще се погрижат отново да влезе във форма и да продължи битката. След това ще откъснат от бетона Старчевата Пиета, а накрая ще разбият на пух и прах грозната купчина бетон.

Ако някой дойде и отново ги подпали, на другия ден ще докарат нови, цели ескадрони: ах, рушете, ескадрони, в устрема ви милиони погледи са приковани с надежда и любов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg