VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Той посочи Левски

Филип Аврамов влиза в образа на Димитър Общи в екранизацията на „Възвишение“

Актьорът Филип Аврамов в образа на Димитър Общи. Снимки: „Възвишение“ - Той посочи Левски

Актьорът Филип Аврамов в образа на Димитър Общи. Снимки: „Възвишение“

Димитър Общи, от когото турската власт у нас разбира кой е българинът, организирал съпротивата срещу поробителя – ще се возвиси на киноекрана. Ще го срещнем в екранизацията на „Възвишение“, филма на Виктор Божинов по романа на Милен Русков, и ще минем заедно с него пътя през Арабаконашкия проход, който води до обесването на Васил Левски. Ще пресметнем наум какво бихме сторили на негово място, а пред камерата ще го направи актьорът Филип Аврамов. 

Турската власт започва издирването на Левски след обира на пощенската кола, превозвала приходите на хазната, в прохода Арабаконак, организиран от помощника на Дякона Димитър Общи. Всички участници в нападението са били арестувани и по време на разпита Общи заявява, че обирът не е разбойничество, а политическа акция и разкрива кой е нейният предводител. Така турците установяват самоличността на Васил Левски, той става обществен враг № 1 и само три месеца по-късно е заловен.

Димитър Общи

Димитър Общи

„Без да се даде да го мъчатъ, обадилъ имъ, че ще казва сичко кое знае. Този Димитъръ оказалъ на много лица, казвалъ, че имали големи планове, чи тiя пари бьiли обрали с целъ да купуватъ …оръжие…”, пише Йорданка Филаретова пише до Найден Геров.

Васил Левски, все още на свобода, също предупреждава за Общи в едно свое писмо до Х. Иванов:

„Известни да сте, че Д. Общи предава всичко щото знае. От София доде човек нарочно да ми разправя за това който са познава с Д. Общи да стои нащрек в къщата си да не спи, а по приятели.” 

„Мене ме викат Димитър Общий Македонски, българин от Дяково, Македония“, се представя в книгата „револуционерът“, който най-често е обикновен разбойник. Ще го видим през разказа на периферен персонаж в тази героична история – Гичо, един от четата на Димитър Общи.

Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка на „Възвишение“.

Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка на „Възвишение“

Снимките на „Възвишение“ започнаха в края на януари и ще текат хронологично, на четири етапа през четирите сезона тази година. Четата на Димитър Общи ще излезе отново пред камерата в средата на месец април, снимките ще продължат 3 седмици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg