Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Той ще задържи лятото във Варна до 2 ноември

Концерт на Ара Маликян поставя финала на музикалния фестивал „Варненско лято“

На 2 ноември Ара Маликян ще зарадва  публиката във Варна. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Той ще задържи лятото във Варна до 2 ноември

На 2 ноември Ара Маликян ще зарадва публиката във Варна. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Това лято във Варна се оказа доста по-дълго от обичайното – не само като сезон, но и за музикалния фестивал „Варненско лято“. След 132 дни, финалът на 92-ото издание на форума ще настъпи на 2 ноември с концерт на един ексцентричен арменец с цигулка, Ара Маликян. Ден след концерта му в зала 1, на 2 ноември музикантът ще излезе и пред публиката в Двореца на културата и спорта в морската ни столица.

Официалното откриване на фестивала бе през юни с концерт на оперната звезда Александрина Пендачанска и нейния разказ за 30-те ѝ сезона на сцената и сега ще бъде закрит с историята на Маликян за неговата цигулка. Роденият в Ливан испански музикант от арменски произход твърди, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него:

„Днес аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот“.

Вижте още: ЕДИН СКОК ОТ БАХ ДО РОКА

АРА МАЛИКЯН: РЕВНУВАМ ПУБЛИКАТА, КОЯТО ИЗБИРА ПОПА

Не само отложен финал, „Варненско лято“ имаше и начало преди официалния старт: започна със спектакъла на Лиса Джерард и „Мистерията на българските гласове“, след това продължи с Биг бенда и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, с международния камерен „East-West Chamber Orhcetra“, с варненския камерен оркестър „Симфониета“, с изключителната комбинация Албена Данаилова, Мила Георгиева, Гергана Гергова и Пламена Мангова, които изпълниха Интеграл на сонати за цигулка и пиано от Бетовен… На фестивала звучаха мюзикъли и опери под звездите на Летния театър, аплодирани бяха камерни гастроли на млади български имена с пробив на световните сцени. Представени бяха кросоувър проекти – сред тях бе „Кончерто гросо“, създаден от Антони Дончев специално за фестивала. Внимание предизвикаха интересни „барокови“ групи, находки от Германия и Италия, както и най-търсените български барокови интерпретатори.

Измеренията на фестивала в цифри изглеждат така: над 40 събития с класическа музика, барок, кросоувър проекти, мащабни прояви със симфонични оркестри, опера на открито, проведени на над 5 сцени и мултимедийни екрани пред повече от 23 хиляди зрители (варненци, български и чуждестранни туристи).

Форумът продължава и след официалния финал с „Варненско лято за деца“ – възпитаници на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще изнесат концерт, вдъхновен от будителите, на 4 ноември в зала 1 на Фестивалния център. Входът е свободен. Учениците канят на безплатен концерт и на 2 декември, когато на голямата сцена на ФК ще изпълнят за публиката някои от най-хубавите коледни песни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС