Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Той засне „Свидетелите на Путин“ и се наложи да напусне Русия (видео)

Режисьорът Виталий Мански: В сравнение с Русия България е орел

Камерата на режисьора Виталий Мански следи Владимир Путин отблизо по време на цялата му първа предизборна кампания през 2000 г. - Той засне „Свидетелите на Путин“ и се наложи да напусне Русия (видео)

Камерата на режисьора Виталий Мански следи Владимир Путин отблизо по време на цялата му първа предизборна кампания през 2000 г.

Сред документалните находки на „София филм фест“ има един филм, озаглавен „Свидетелите на Путин“. Неговият режисьор Виталий Мански е в България и все още не е обиколил телевизионните студиа – но се надяваме, че и това ще стане. Първата прожекция беше в неделя, 10 март, а последната е насрочена за 18 март, понеделник, от 16 ч. в културния център G8 – други не са предвидени.

„Свидетелите на Путин“, носител на няколко международни отличия, е основан на уникални документални свидетелства за истинските причини и последствия от операция „Приемник“, в резултат на която Русия се оказа с президент, управляващ страната и до днес. Сред главните героите в тази драма, в която някои критици виждат прилика с американския сериал „Къща от карти“, са Михаил Горбачов, Борис Елцин, Владимир Путин… Руският народ, както обикновено, играе третостепенна роля и няма реплики.

Събитията в „Свидетелите на Путин“ започват на 31 декември 1999 г., когато Борис Елцин представя на руснаците новия им президент…

Режисьорът Виталий Мански успя да спечели публиката още преди началото на прожекцията:

„Добър вечер! Ще ви кажа нещо банално. За първи път съм в София и днес реших да отида да видя мавзолея на Георги Димитров… (смях в публиката). Да. А в Москва мавзолеят на Ленин още си стои и само преди пет дни на годишнината от смъртта на Сталин огромна опашка от хора с цветя чакаха с часове да се поклонят пред гроба на тирана. У вас това вече го няма.

В Съветския съюз имаше поговорка „Курица не птица и България не заграница“ (кокошката не е птица и България не е чужбина). Днес обаче България е орел в сравнение с Русия – орел в небесата“.

След края на прожекция в продължение на близо половин час Мански отговаря на въпроси от залата. Ето някои от тях:

– Каква цена се наложи да платите за създаването на този филм?

– Най-минималната цена, която платих, беше, че се наложи да напусна Русия, дома си, което не е никак малко (днес живее в Рига, Латвия – бел. ред.). В по-широк смисъл цената е загубата на свободата да правя това, което правя цял живот.

– Защо направихте този филм сега, а не по-рано?

– Честно казано, до 2012 г. дори не се бях замислял за необходимостта да правя този филм. Но тогава осъзнах, че неговото „излизане“ от властта е било просто част от отдавна замислен план и че той никога не си е тръгвал. Както и много други хора в Русия, аз се почувствах оскърбен и започнах да се замислям за нуждата да разкажа как въобще се появи Путин. Разбира се, вълнуваше ме и въпроса за отговорността, която идва с властта.

– Във филма бившият президент Елцин разказва за списък от 20 кандидат-наследници на поста, които е проучил преди да се спре на Путин. Знаете ли дали Анатолий Собчак е бил в този списък? Как оценявате ролята на Никита Михалков във филма?

– Собчак не е бил в този списък, защото двайсетте кандидата бяха лесно управляеми марионетки, а Собчак беше неуправляем.

Що се отнася до Михалков, аз, както и милиони зрители, съм израснал с неговите забележителни филми и съм се учил от тях. Но за мен и още милиони зрители талантливият режисьор Михалков умря накъде около 1998 г. и вече не съществува.

– Как си обяснявате действията на Путин – с жажда за власт или той си представя, че наистина прави нещо добро за Русия?

– Путин е възпитаник на системата на КГБ. Това е организация, която се базира на принципи, съвсем различни от тези на демократичното съществуване в гражданското общество. Волно или неволно, в управлението си той се ръководи от същите тези принципи.

– Как си представяте края на управлението на Путин?

– Много бих искал да видя това. Предполагам, че ще стане по много драматичен начин – може би нещо в духа на Шекспир. Или пък като в американски уестърн и ще стреля с пистолет от някой кремълски прозорец. Дано да доживеем този ден!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС