СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Токата и фуга в трилъра

„Коя беше Алис“, дебютен роман на журналиста Т. Р. Ричмънд

 - Токата и фуга в трилъра

25-годишната Алис Салмън е мъртва. Младата и просперираща журналистка със загадъчен за мнозина личен живот е намерена удавена в една февруарска сутрин в канал в Саутхамптън. Обстоятелствата около нейната смърт са мистериозни както за близките и приятелите й, така и за д-р Джеръми Кук – университетският преподавател, заел се да разкрие истината за финалните часове в живота на Алис, пишейки книга за нея. Книгата ще носи заглавието „Коя беше Алис”…

Дебютният роман на британския журналист Т. Р. Ричмънд „Коя беше Алис” (оригинално заглавие „Какво завеща тя”) приковава читателското ни внимание с особената си полифоничност, при която героите се самоизграждат и си взаимодействат подобно гласовете в музикална фуга чрез собственото си слово. Всеки герой се изявява чрез вербалните си проявления, без да е обект на авторово описание и отношение, като по този начин се превръща в двигател, свидетел, анализатор или пионка на романовото действие.

Можем да считаме, че по замисъл „Коя беше Алис” е епистоларен роман, но радикално различното и актуалното при него е във факта, че бидейки творба от ХХI-то столетие, той смело черпи стилистичен, а и композиционен заряд от разнообразните форми на комуникация в глобалния свят, в който живеем. Като че ли спокойно можем да обявим хартиените писма за романтично демодирано средство за общуване (а и какво ли е мястото на романтиката в днешния свят?). Дори и вестникарските статии, въпреки своята актуалност, някак си въздействат ретроградно (кой ли чете вестници – освен по мрежата!). В структурата на романа си Т. Р. Ричмънд съзнателно се фокусира върху всички видове форми на общуване по интернет, на които сме подвластни в днешните глобализирани времена. По „мрежата” се пращат и се получават имейли и Фейсбук послания, общува се през Туитър и чрез текстови съобщения, четат се публикации в блогове, форуми, дори и статии в уебсайтове, към които в дъното са приложени съответни линкове към сходни публикации. Този мощен словесен информационен поток умишлено фрагментаризира сюжета, но в случая се оказва решаваща намесата на автора. Т. Р. Ричмънд влиза в отговорната си роля на умел постмодерен компилатор на „текстове”, за да не отърве нито за момент логиката на случващото се, както и за да гради и поддържа обезателния трилъров съспенс.

Разрешавайки на героите си да се себеизразяват, като общуват активно предимно с кратки, синтезирани и разбираеми послания, Ричмънд не позволява на мистерията да загуби своя характер, както и не разрешава действията на персонажите да бъдат лишени от своята психологическа мотивация. Редно е в случая да се отбележи, че все пак най-обстоятелствен и залагащ на писмовната си култура е персонажът на д-р Кук. Той е драматургически натоварен с детективската задача да разреши загадката около смъртта на Алис Салмън и най-малкото заради това е длъжен да изнесе на плещите си изначалната епистоларна тежест на романа с по-сериозни като обем и послания писма (и хартиени, и електронни). Съществено е да се спомене, че докторът е и най-възрастен от персонажите и около него се оплита може би най-съществената сюжетна „мрежа” в романа – тази на времето през последните три десетилетия. „Мрежата”, в която са заплетени старателно скривани страсти и потулвани истини. За да се стигне до смъртта на Алис…

Чрез съчетаването на традиционна епистоларност и постмодерно интернет общуване между героите на своята творба Т. Р. Ричмънд актуализира битието на съвременния трилър. Неминуеми (макар и до известна степен рекламно-манипулативни) са сравненията с романи като „Не казвай сбогом” и „Момичето от влака”, но „Коя беше Алис” е книга със собствена харизма и това я прави обезателна за четене.

„Коя беше Алис“ от Т. Р. Ричмънд е издание на „Колибри“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС