Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Токсичен“ – думата на „Оксфорд“ за 2018-а

Използва се за описание на работна и околна среда, политическа риторика, връзки и дори мъжественост

„Токсичен“ вероятно ще е най-често употребяваната дума за стотици софиянци и тази зима. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - „Токсичен“ – думата на „Оксфорд“ за 2018-а

„Токсичен“ вероятно ще е най-често употребяваната дума за стотици софиянци и тази зима. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Думата „токсичен“ е избрана от съставителите на речника „Оксфорд“ като най-точно описание на събитията през 2018-а – от дебатите край Брекзит до околната среда и мъжествеността. Обяснявайки думата като „отровен“, „Оксфорд“ казват, че тя се превръща в „обяснител на темите, за които най-много се е говорило през годината“, пише „Гардиън“.

От „Оксфорд юнивърсити прес“ отбелязват 45% нарастване в употребата на думата в ежедневната реч и зачестила проверка в онлайн версията на сайта им. Според тях „токсичен“ обхваща „етиката, настроението и главните занимания“ на 2018 г., благодарение на широкия си спектър на употреба.

„Токсичен“ си кореспондира с думата на 2018 г. на „Колинс дикшънъри“, които десет дни по-рано избраха „еднократен“, употребявана предимно за еднократни битови продукти от пластмаса, създадени с идеята да бъдат използвани веднъж и след това изхвърлени.

В английския език „токсичен“ се появява за пръв път в средата на XVII в. от средновековната латинска дума toxicus. В днешния си контекст тя може да бъде използвана, за да опише работно място, училище, връзка, култура, стрес от изминалата година, пишат от „Оксфорд“ и дават за пример словосъчетанието „токсична мъжественост“, появило се в светлината на движението #MeToo. „Токсична мъжественост“ се използва, за да опише стереотипите, които се отразяват негативно на оформянето на мъжкото поведение.

Но най-често „токсичен“ се свързва с „химически“ и се използва в разговори за околната среда – „токсично вещество“, „токсичен газ“, „токсичен отпадък“ и „токсичен въздух“. Дебатът край Брекзит също се описва като токсична среда, както и риториката на световните лидери, обясняват от „Оксфорд“.

„Преглеждайки тази година през езика, ние непрекъснато срещаме думата „токсичен“, използвана за да се опише повищаващ се набор от състояния, които всички ние срещаме – казва Каспър Гратуол, президент на „Оксфорд юнивърсити прес“. – Тя квалифицира всичко от закоравяла патриархалност до постоянното тръбене на поляризираща политическа риторика – „токсичен“ изглежда отразява нарастващото чувство на екстремност, на моменти радиоактивност, което чувстваме в аспектите на модерния ни живот.“

„Токсичен“ е по-популярна дума от „гамон“ (човек, обикновено бял мъж на средна възраст, който подкрепя изтеглянето на Великобритания от Европейския съюз) и „орбитиращ“, което се използва, когато някой рязко преустанови личната си комуникация с някого в социална мрежа, но продължи да проверява и понякога да реагира на дейността му.

Вижте още: СЛЕЗТЕ ОТ КОЛИТЕ, НЕ СЕ ДИША!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС