Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Толкин е бил прав: големите дървета имат по-голямо значение за здравето ни

Дърветата, наречени от писателя „енти“, а от учените „пионери“, поглъщат повече въглеродни емисии

Дървобрад от „Властелинът на пръстените“ поведе бунт срещу индустриализацията - в реалността дърветата гиганти нямат подобни намерения, но са важни за здравето на горите. - Толкин е бил прав: големите дървета имат по-голямо значение за здравето ни

Дървобрад от „Властелинът на пръстените“ поведе бунт срещу индустриализацията - в реалността дърветата гиганти нямат подобни намерения, но са важни за здравето на горите.

Учени успяха да докажат това, което Джон Р. Р. Толкин пише във „Властелинът на пръстените“ – по-големите видове дървета имат по-голямо значение за здравето и растежа на стари горски масиви. През 30-те години на миналия век Професора им дава наименованието „енти“. В списание „Наука“ екип изследователи съобщава, че старите дървета допринасят повече, отколкото преди се е смятало, за обработката на въглеродни газове и за създаването на по-голяма биомаса, пише „Гардиън“.

Авторите на изследването, водени от Каролин Фариър от Тексаския университет в Остин, наблягат на важността на биоразнообразието и на опазването на горите като стратегия за ограничаване на глобалното затопляне. Освен това те съветват природозащитниците да избягват да представят всички дървесни видове в горите за равни.

Дълголетните пионери – термин, използван от експертите – включват видове като махагона, бразилския орех или памучното дърво, които се забелязват отдалеч, извисявайки се над останалите видове. Те растат почти два пъти по-бързо от останалите дървета и жизненият им цикъл продължава стотици години. Освен това насочват енергията си към създаване на листна маса, вместо издънки и съответно могат да погълнат повече въглеродни емисии.

Това просто заключение отнема 30 години събиране на данни за растежа на дърветата от дъждовната гора на остров, намиращ се в Панамския канал. Учените групират 282 различни видове дървета в пет категории според техния растеж, възпроизвеждане и продължителност на живота. Оформят се категориите „бързи“ видове, които растат, но и умират бързо; „бавни“, които растат бавно и достигат дълбока старост; „плодородни гиганти“, които живеят дълго и се възпроизвеждат в дълъг период от време и „фертилни джуджета“ – малки и ниски дръвчета, които растат бавно, умират в ранна възраст, но произвеждат голям брой издънки.

Това знание може да помогне на експертите да започнат процес по възстановяване на тропическите гори, чието унищожение върви с тревожни темпове. Същевременно откритието поставя под сериозно съмнение тезата, че гигантските дървета изчезват, щом горите достигнат зрялост.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90