VivaPay

Толкин е бил прав: големите дървета имат по-голямо значение за здравето ни

Дърветата, наречени от писателя „енти“, а от учените „пионери“, поглъщат повече въглеродни емисии

Дървобрад от „Властелинът на пръстените“ поведе бунт срещу индустриализацията - в реалността дърветата гиганти нямат подобни намерения, но са важни за здравето на горите. - Толкин е бил прав: големите дървета имат по-голямо значение за здравето ни

Дървобрад от „Властелинът на пръстените“ поведе бунт срещу индустриализацията - в реалността дърветата гиганти нямат подобни намерения, но са важни за здравето на горите.

Учени успяха да докажат това, което Джон Р. Р. Толкин пише във „Властелинът на пръстените“ – по-големите видове дървета имат по-голямо значение за здравето и растежа на стари горски масиви. През 30-те години на миналия век Професора им дава наименованието „енти“. В списание „Наука“ екип изследователи съобщава, че старите дървета допринасят повече, отколкото преди се е смятало, за обработката на въглеродни газове и за създаването на по-голяма биомаса, пише „Гардиън“.

Авторите на изследването, водени от Каролин Фариър от Тексаския университет в Остин, наблягат на важността на биоразнообразието и на опазването на горите като стратегия за ограничаване на глобалното затопляне. Освен това те съветват природозащитниците да избягват да представят всички дървесни видове в горите за равни.

Дълголетните пионери – термин, използван от експертите – включват видове като махагона, бразилския орех или памучното дърво, които се забелязват отдалеч, извисявайки се над останалите видове. Те растат почти два пъти по-бързо от останалите дървета и жизненият им цикъл продължава стотици години. Освен това насочват енергията си към създаване на листна маса, вместо издънки и съответно могат да погълнат повече въглеродни емисии.

Това просто заключение отнема 30 години събиране на данни за растежа на дърветата от дъждовната гора на остров, намиращ се в Панамския канал. Учените групират 282 различни видове дървета в пет категории според техния растеж, възпроизвеждане и продължителност на живота. Оформят се категориите „бързи“ видове, които растат, но и умират бързо; „бавни“, които растат бавно и достигат дълбока старост; „плодородни гиганти“, които живеят дълго и се възпроизвеждат в дълъг период от време и „фертилни джуджета“ – малки и ниски дръвчета, които растат бавно, умират в ранна възраст, но произвеждат голям брой издънки.

Америка за България

Това знание може да помогне на експертите да започнат процес по възстановяване на тропическите гори, чието унищожение върви с тревожни темпове. Същевременно откритието поставя под сериозно съмнение тезата, че гигантските дървета изчезват, щом горите достигнат зрялост.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg