Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Толкин с преднина пред Мартин, „Пръстените“ с по-висок рейтинг от „Дракона“

Сериалът по Толкин се гледа повече от мъже на възраст между 35 и 49 години

Двата сериала се борят ожесточено за зрителското внимание, но все още е рано да бъде обявен ясен фаворит. - Толкин с преднина пред Мартин, „Пръстените“ с по-висок рейтинг от „Дракона“

Двата сериала се борят ожесточено за зрителското внимание, но все още е рано да бъде обявен ясен фаворит.

„Пръстените на силата“ и „Домът на Дракона“ се изправиха за пръв път един срещу друг в рейтингови измервания и новият сериал по Толкин изглежда изпревари света на Дж. Р. Р. Мартин. В седмицата между 29 август и 4 септември първите два епизода на „Пръстените“ са се гледали 1,25 млрд. минути в сравнение със 781 млн. за „Дракона“, сочат данните на „Нилсен“, цитирани от „Дедлайн“.

Има обаче условие: „Нилсен“ измерва гледаемостта само през платформата НВО Мах и не отчита в статистиката си зрителите на живо, когато сериалът се излъчва по телевизията. Историята на дома Таргариен е привлякла 29 млн. зрители на всички възможни платформа до момента, твърдят от НВО.

На челните места е и стар сериал, в дните преди премиерата на „Драконът“ зрителите са избрали да си припомнят атмосферата на Вестерос с „Троновете“. Спинофът почти е успял да измести предшественика си, „Троновете“ е гледан 792 млн. минути, вероятно в подготовка за новата продукция, отбелязва „Дедлайн“.

Победата е ключова за „Амазон Прайм видео“, които за първи път се изкачват до първото място, откакто „Нилсен“ води статистика за стрийминг платформите от 2020 г. Услугата води и във филмите, където на първо място за въпросната седмица е „Coming 2 America“, продължението на „Пристигане в Америка“ с Еди Мърфи.

„Пръстените на силата“ е с лек превес на вниманието от силния пол, се вижда в данните на „Нилсен“ – 55% от зрителите са мъже, като 31% от тях са на възраст между 35 и 49 години.

Като се имат предвид и другите измервания на „Нилсен“, битката за фентъзи публиката е доста по-оспорвана, отколкото твърди седмичната статистика на агенцията. „Драконът“ е гледан от 10,6 млн. зрители в НВО Мах в САЩ в периода от 21 до 24 август. За сравнение в първите си четири дни „Пръстените“ е гледан от 12,6 млн. зрителите на територията на Щатите. Когато към тази статистика се прибавят телевизионните зрители на живо, „Драконите“ достигат 14,5 млн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90