Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Толкин вдъхновен от Равена и Белград за Средната земя

Забравена карта показва вниманието на писателя към всеки детайл от „Властелинът на пръстените“

Сега картата се предлага за 60 хиляди паунда, като е наречена „важен документ“ и „свидетелство за точната природа“ на креативната визия на Толкин. - Толкин вдъхновен от Равена и Белград за Средната земя

Сега картата се предлага за 60 хиляди паунда, като е наречена „важен документ“ и „свидетелство за точната природа“ на креативната визия на Толкин.

Наскоро открита карта на Средната земя, с бележки на самия Джон Толкин, показва наблюдението на автора, че градът на хобитите е на същата географска ширина като Оксфорд, както и предполага, че италианският град Равена може би е вдъхновил Минас Тирит. Документът демонстрира още вниманието на Толкин дори към най-малките детайли, както и че е използвал Белград като своя отправна точка.

Картата е открита забравена в екземпляр на „Властелинът на пръстените“, принадлежал на илюстраторката Полин Бейнс. Бейнс я е получила от друго издание на романа, Толкин я е анотирал, а тя е започнала да работи по своя цветна карта на Средната земя, която впоследствие е приложена към издание през 1970.

Сега картата се предлага за 60 хиляди паунда, като е наречена „важен документ“ и „свидетелство за точната природа“ на креативната визия на Толкин – той поправя наименования на места, създава нови и дава на Бейнс редица предложения за разнообразната флора и фауна.

Освен Оксфорд, който очевидно според писателя се намира на същия паралел като града на хобитите, Толкин използва като отправни точки също Белград, Кипър и Йерусалим, а според анализатори „град Равена е вдъхновение за Минас Тирит – ключова локация в последната част от трилогията“.

Картата първо ще бъде показана пред публика в британската книжарница за редки книги „Блекуел“, а след това ще бъде предложена за продажба на търг с начална цена 60 хиляди паунда.

„Картата показва колко обсебен е бил Толкин с детайлите. Всеки друг би се объркал сред толкова детайли – посочват от книжарницата. – За него е било трудно да работи с тях – но сега всички сме богато възнаградени.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg