Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Толкин: „Властелинът…“ не е за Втората световна война, а за неизбежната смърт

Попечителският му тръст публикува онлайн непоказвани рисунки, писма, карти и архивни материали на Професора

Рисунка на Земята, както Толкин си представя, че се вижда от Космоса. - Толкин: „Властелинът…“ не е за Втората световна война, а за неизбежната смърт

Рисунка на Земята, както Толкин си представя, че се вижда от Космоса.

Непоказвани досега фотографии и рисунки на Дж. Р. Р. Толкин, рядко излагани негови ръкописи и писма бяха публикувани в обновения сайт на попечителския тръст на писателя. Сред новите свидетелства за живота му има аудио и видеозаписи с участието на създателя на Средната Земя и „Властелинът на пръстените“, както и на сина му Кристофър Толкин, който до смъртта си през 2020 г. работеше по мащабното наследство на баща си.

Датата, на който бе пусната новата версия на сайта – 26 февруари – е символна за творчеството на писателя. Във „Властелинът на пръстените“ това е датата през 3019-а – годината, когато задругата на пръстена се разделя и хобитите Фродо и Сам се отправят на дълго и тежко пътуване към Мордор, за да унищожат Единствения пръстен.

В обновения сайт могат да се намерят откъси от интервюта на Джон Толкин и на Кристофър Толкин. В един от клиповете Толкин си припомня писането на първите редове на „Хобит“, в друг обяснява любовта си към дърветата и желанието си да комуникира с тях. Интервютата на сина му по-скоро поставят творчеството на баща му в съвременен литературен контекст, в едно от тях например той обяснява невъзможността на баща си да обвърже „Силмарилион“ с „Властелина“ и съответно отказа му да го публикува.

Дракона Смог в разговор с невидимия Билбо, рисунка на Толкин от 1937 г.

Най-интригуваща за феновете вероятно ще бъде секцията „Илюстрации“, където са публикувани голяма част от рисунките на Професора, създадени за „Властелина“, „Хобит“, „Силмарилион“. Богата е селекцията пейзажи от реалния живот, в много от които читателите вероятно ще открият препратки към места от творчеството му.

Джон Р. Р. Толкин е уважаван преподавател в Оксфорд, но световно признание му носят заниманията му в свободното време. Тогава той пише истории, поезия, рисува, измисля езици и азбуки, занимава се с калиграфия, интересува се страстно от ботаника… Много от историите му, редактирани и публикувани посмъртно от сина му Кристофър, са писани за развлечение на четирите му деца.

„Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ – най-популярните му творби, се развиват в Средната земя, детайлно изплетен фентъзи свят, подплатен с фолклора, историята и езиците на различните населяващи го раси. „Властелинът на пръстените“ и до днес е един от литературните бестселъри със своите над 100 млн. продадени копия.

Торбодън, където живее Билбо. Голяма част от Толкиновите илюстрации са послужили за вдъхновение при екранизацията на „Властелинът на пръстените“ от Питър Джаксън.

Трите части на „Властелинът на пръстените“ са публикувани поотделно в периода 1954-1955 г. Темите в него веднага пораждат у мнозина читатели съмнения, че романът всъщност е алегория на Втората световна война и много от персонажите са базирани на реални фигури. Устойчиво и до днес е схващането, че тъмният владетел Саурон и неговите авторитарни наклонности са препратка към Хитлер и унищожителната му война, а Единствения пръстен е въплъщение на атомната бомба. Макар и да се сражава в Първата световна, писателят отрича романът му да е алегория на която и да е война.

„Хората не разбират напълно разликата между алегория и повторение. Може да гледате представление по пиеса на Шекспир и да я обвържете с каквото искате в главата си, но това не означава, че така е била замислена – казва Толкин в едно от интервютата си, достъпни в сайта. – Вземете за пример „Бурята“. Много хора обвързаха Единствения пръстен с атомната бомба и смятат, че в ума ми той е бил замислен като алегория, но това просто не е вярно.“

По-натам в същото интервю писателят обяснява основния смисъл на своя роман, валиден за много други литературни произведения:

„Ако наистина се вгледаме в която и да е голяма история, която дълги години задържа вниманието на хората, това са все човешки истории и практически те са само за едно нещо, нали? Смъртта и нейната неизбежност“, казва той и подкрепя тезата си с цитат от Симон дьо Бовоар: „Няма такова нещо като естествена смърт. Нищо, което се случва на човека, не е естествено, тъй като самото му съществуване поставя света пред въпросителна. Всички хора трябва да умрат, но смъртта на всеки човек е инцидентна. Дори да знае, че идва, да я усети, тя е посегателство, което той не може да регулира.“

Билбо и джуджетата плават към Езерния град в бурета, използвани от елфите за вино в „Хобит“. Толкин останал много разочарован, когато илюстрацията му – най-любима сред всички, рисувани към историята, не попаднала на страниците на американското издание на романа.

В края на годината предстои да излезе поредната екранизация от света на Средната земя – „Амазон“ работи по сериал, който ще се развива много години преди събитията от „Властелина“, но все пак ще включва познати фигури, като например младите Галадриел и Елронд и злият Саурон. Премиерата е през септември.

Вижте още: ПЪРВИ ТИЙЗЪР КЪМ ПРЪСТЕНИТЕ НА СИЛАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg