Толкова ли е лошо да си различен?

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Толкова ли е лошо да си различен?

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Този въпрос си задавам като гражданин на страна, в която хората масово се обиждат на „педераст“ и „гей“. Излиза, че да имаш различна сексуална ориентация е обида само по себе си.

В контекста на предстоящия прайд на 8 юни и честите избухвания в социалните мрежи на тема „хомосексуалност“ искам да дам своите пет стотинки по темата.

В нета, на улицата, на работното място е презадръстено от реч на омразата срещу хомосексуалните. При цялата тази информационна свобода, която имаме, при всички книги, филми, статии, лекции, от които и за слепия става ясно, че сексуалността не се придобива, тя е иманентна характеристика на индивида, тоест нещо, с което се раждаш, при всичко това – толкова много хора се боят от различните като от чумави, плюят ги, обиждат ги, бият ги и дори ги убиват.

Родители, изживяващи се като пазители на традициите и патриотизма, „бранят“ децата си от упадъчното според тях влияние на гейовете, индоктринират поколението след тях с нетолерантност и страх, сякаш сексуалните предпочитания се предават по въздушно-капков път като грип.

Явно 45 години в затворените граници на една диктатура е лишило голяма част от населението от рецептори, с които да възприемат хора, идеи и неща, различни от двора пред къщата им. Няма как иначе да си обясним тоталния отказ от проумяване на концепции, които в свободния либерален свят са отдавна утвърдени и неоспорими. А те са, че всички сме преди всичко хора, а нашите професии, музикални вкусове, цвят на кожата и сексуални предпочитания са само допълнителни пластове към нашата човешка личност. Характеристики, които ни обогатяват, правят ни различни един от друг, и заедно с това безкрайно интересни.

Уви, шаблоните на ограничения ум не обичат непознати за него категории, нюанси и широта. Този ум приема с лекота и снизхождение единствено собствените си тесни граници. Мрази и отрича това, което не се вписва в парадигмата на провинциалния му малък свят.

Излишно е да споменавам, че като всеки млад, модерен и пътуващ човек, и аз имам в обкръжението си хора с различна сексуална ориентация. Те са колоритни, забавни, духовити, артистични и обогатяват неимоверно живота ми с една по-различна гледна точка за нещата. Но дори да бяха скучни, тъпи и ограничени, това не променя факта, че на първо място са личности, хора, и като такива заслужават уважение и приемане като всички други.

Преди точно 65 години човешкото тесногърдие уби един светъл ум, само защото не се е вписвал в тогавашното разбиране за „правилно“ сексуално поведение. Алън Тюринг помогна на Великобритания да се спаси от нацизма, но не успя да се пребори със закостенелия морал на съгражданите си.

Bookshop 300×250 3

Иска ми се да вярвам, че светът днес е съвсем различен. Поне във Великобритания е. А при нас, както казва Георги Марков, часовниците са спрели.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

OPERA OPEN