Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Толкова ли е лошо да си различен?

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Толкова ли е лошо да си различен?

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Този въпрос си задавам като гражданин на страна, в която хората масово се обиждат на „педераст“ и „гей“. Излиза, че да имаш различна сексуална ориентация е обида само по себе си.

В контекста на предстоящия прайд на 8 юни и честите избухвания в социалните мрежи на тема „хомосексуалност“ искам да дам своите пет стотинки по темата.

В нета, на улицата, на работното място е презадръстено от реч на омразата срещу хомосексуалните. При цялата тази информационна свобода, която имаме, при всички книги, филми, статии, лекции, от които и за слепия става ясно, че сексуалността не се придобива, тя е иманентна характеристика на индивида, тоест нещо, с което се раждаш, при всичко това – толкова много хора се боят от различните като от чумави, плюят ги, обиждат ги, бият ги и дори ги убиват.

Родители, изживяващи се като пазители на традициите и патриотизма, „бранят“ децата си от упадъчното според тях влияние на гейовете, индоктринират поколението след тях с нетолерантност и страх, сякаш сексуалните предпочитания се предават по въздушно-капков път като грип.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Явно 45 години в затворените граници на една диктатура е лишило голяма част от населението от рецептори, с които да възприемат хора, идеи и неща, различни от двора пред къщата им. Няма как иначе да си обясним тоталния отказ от проумяване на концепции, които в свободния либерален свят са отдавна утвърдени и неоспорими. А те са, че всички сме преди всичко хора, а нашите професии, музикални вкусове, цвят на кожата и сексуални предпочитания са само допълнителни пластове към нашата човешка личност. Характеристики, които ни обогатяват, правят ни различни един от друг, и заедно с това безкрайно интересни.

Уви, шаблоните на ограничения ум не обичат непознати за него категории, нюанси и широта. Този ум приема с лекота и снизхождение единствено собствените си тесни граници. Мрази и отрича това, което не се вписва в парадигмата на провинциалния му малък свят.

Излишно е да споменавам, че като всеки млад, модерен и пътуващ човек, и аз имам в обкръжението си хора с различна сексуална ориентация. Те са колоритни, забавни, духовити, артистични и обогатяват неимоверно живота ми с една по-различна гледна точка за нещата. Но дори да бяха скучни, тъпи и ограничени, това не променя факта, че на първо място са личности, хора, и като такива заслужават уважение и приемане като всички други.

Преди точно 65 години човешкото тесногърдие уби един светъл ум, само защото не се е вписвал в тогавашното разбиране за „правилно“ сексуално поведение. Алън Тюринг помогна на Великобритания да се спаси от нацизма, но не успя да се пребори със закостенелия морал на съгражданите си.

Иска ми се да вярвам, че светът днес е съвсем различен. Поне във Великобритания е. А при нас, както казва Георги Марков, часовниците са спрели.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3