VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Толкова малко динозавърче, такова голямо откритие

За първи път палеонтолози имат пред себе си цяла опашка, запазена в кехлибар

Целурозавърът с размер на врабче би могъл да се събере в човешка длан. - Толкова малко динозавърче, такова голямо откритие

Целурозавърът с размер на врабче би могъл да се събере в човешка длан.

Опашката на динозавър на 99 милиона години е открита запечатана и консервирана в кехлибар – безпрецедентна находка, която може значително да промени разбиранията на палеонтологията днес.

Китайският учен Цин Ли е намерил експоната, с размер на изсушена кайсия, на пазар за кехлибар в северната част на Мианмар, близо до китайската граница, пише Си Ен Ен. Съдбата на парченцето е била да се превърне в бижу – търговецът, чието е било то, е смятал, че в него е запечатано растение.

„Осъзнах, че съдържанието е гръбначно, навярно теропод, а не растение – казва палеонтологът пред американското издание. – Не бях сигурен дали търговецът всъщност разбира колко важен е образецът, но не качи цената.“

Откритията, които хвърлят нова светлина върху това как са изглеждали динозаврите, са публикувани в декемврийския брой на „Кърънт Байолъджи“.

Съавторът на изследването, Райън Маккелър, коментира, че е бил потресен, когато за първи път видял парчето кехлибар. По думите му става дума за находка, каквато се прави веднъж в живота – виждат се и най-малките детайли, при това в три измерения.

Съавторът на изследването, Райън Маккелър, коментира, че е бил потресен, когато за първи път видял парчето кехлибар.

Съавторът на изследването, Райън Маккелър, коментира, че е бил потресен, когато за първи път видял парчето кехлибар.

Фрагменти от птичи крила на динозаври са били откривани и преди консервирани в кехлибар. Това обаче е първият случай, в който се намира цяла част от мумифициран динозавърски скелет.

Опашката е принадлежала на млад целурозавър – от същата група динозаври като хищните велосираптори и тиранозаври. Създанието с размер на врабче би могло да се събере в човешка длан.

Кехлибареното парче, което тежи 6,5 грама, съдържа части от кости и пера, като това добавя нови доказателства към предположенията, че много динозаври са имали примитивно оперение, а не люспи.

Според Маккелър животното е имало камшична опашка, като на мишка, но покрита с контурни пера, подобни на онези, които придават форма и цвят на птиците.

Изследователят твърди, че колкото повече се откриват пернати динозаври и колкото повече се вижда разпространението на перата, неща като люспести велосираптори изглеждат все по-малко и по-малко вероятни.

Опашката е принадлежала на млад целурозавър – от същата група динозаври като хищните велосираптори и тиранозаври.

Опашката е принадлежала на млад целурозавър – от същата група динозаври като хищните велосираптори и тиранозаври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg