POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Том Харди, ястие от насилие и отмъщение на бавен огън

Тръгва нов 5-звезден сериал по HBO: „Табу” на Ридли Скот

Сериалът „Табу“ е базиран на разказ на актьора Том Харди, когото ще видим в главната роля. - Том Харди, ястие от насилие и отмъщение на бавен огън

Сериалът „Табу“ е базиран на разказ на актьора Том Харди, когото ще видим в главната роля.

Някога бъдещето принадлежеше на киното. Сега това бъдеще е минало. Настоящето е овладяно от сериалите и компютърните игри. „Табу” е поредното доказателство, че HBO наложи монопол над историите с насилие, мрачна атмосфера и сюжетни изненади.

И отново сме в XIX в., атмосферата отново е тази от готическите романи. Досущ като „Пени дредфул”, „Табу” разчита на масовата популярност на ужас, разположен в изисканото минало. И на всички клишета, идващи от Едгар По, Лъвкрафт, Мери Шели и Брам Стокър, разбира се. Чаша чай, но без петна от кръв по чашата, ако обичате.

Авантюристът Джеймс Дилейни започва изграждането на търговска компания. Той се е завърнал в Англия след години, прекарани в разбунтувалите се африкански колонии и носи със себе си основата на бъдещо богатство и причината за истинско проклятие: няколко безценни диаманта.

„Табу“ е базиран на разказ от Том Харди (да, на актьора) и баща му Едуард Харди. Под режисурата на Ридли Скот, Харди влиза в главната роля – Джеймс Дилейни, Уна Чаплин е в образа на сестра му, Марк Гатис ще видим като принца регент, бъдещия Джордж IV, а Джонатан Прайс въплъщава сър Стюарт Стрейндж, директор на Източноиндийската компания. Персонажите са не само исторически личности, а и престъпници, проститутки и дребни мошеници, търсещи си щастието в страховития Лондон от 1814 г., когато Втората война за независимост на Щатите още не е приключила, а Наполеон очаква своя втори шанс на остров Елба.

Историята на Харди е разказана в осем епизода. Дни преди премиерата на сериала по HBO на 17 март от 21 ч., събрахме отзиви за него на някои от водещите критици в чуждите медии.

Гейбриъл Тейт, „Телеграф”:

„Всички сме част от плана, нали така, сър?” Безкрайни машинации, това е основното в „Табу”. Макиавелистките ходове заемат голяма част от сюжета и няма да останете разочаровани, ако обичате да напрягате паметта си кой кого е предал този път. Нож в гърба? Това е нормално. Добре дошли в света на „Табу”. Освен това сериалът е и постоянно упражнение по нарцисизъм. Героите са влюбени в себе си и открито си се самовъзхищават. Това не им пречи да участват в дуели и да се подлагат на екзорсизъм. Нищо не липсва.

Сериалът е заснет изключително живописно.

Ник Джеймс, „Сайт енд саунд”:

Най-удовлетворителното в този елегантен разказ е постоянната промяна. Вълнението е същото като в роман на Дюма.

Джем Седън, SFX:

Том Харди за пореден път играе внушителен, мускулест антигерой и го прави по блестящ начин.

Филип Косърс, „Консикуенс ъв саунд”:

Засега не мога да разбера докъде ще стигнат паранормалните способности на героите, но обещават да бъдат нещо повече от виждащото се на пръв поглед.

Уна Чаплин като сестрата на Джеймс Дилейни

Мелиса Камачо, „Комън сенс”:

Мрачна историческа драма, изследваща тайнствени събития.

Сам Уолстън, „Гардиън”:

Новата историческа драма на Би Би Си е пленителна и атмосферата й е прекрасна, макар и напълно объркваща.

Кевин Йомън, „Скрийн Рант”:

Всичко в историята въздейства с бавното, напрегнато натрупване на интригуващи тайни, които няма да се разкрият преди да настъпи подходящият момент.

Персонажите са исторически личности, търсещи си щастието в страховития Лондон от 1814 г.

Сара Хюз, „Гардиън”:

Как възприемате „Табу” сигурно зависи от начина, по който се отнасяте към готическия елемент в любимите си исторически драми. Обичам костюмни истории, пълни с усещането за предопределена участ, безнадеждност и мелодрама, поднесени с гарнитура от бавно подготвяни отмъщения и зашеметяващо насилие.

Анна Копко, „Йънг фокс”:

Сериалът е добре заснет, сценарият – добре написан, а ролите – добре изиграни. Увлече ме драмата на доведеното до лудост семейство и нямам да търпение да видя разкриването на тайните.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg