POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Том Хидълстън – Хамлет в спектакъл на Кенет Брана

Средствата от спектакъла ще отидат за възстановяването на Кралската академия за драматични изкуства (RADA), където са учили и двамата актьори

Спектакълът с Том Хидълстън ще се играе в малък театър със 160 места. Продават билетите като лотария. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Том Хидълстън – Хамлет в спектакъл на Кенет Брана

Спектакълът с Том Хидълстън ще се играе в малък театър със 160 места. Продават билетите като лотария. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Том Хидълстън ще поеме главната роля в „Хамлет”, постановка на Кенет Брана. Представлението ще се играе само три седмици в миниатюрен театър със 160 места. Продукцията набира пари за Кралската академия за драматични изкуства в Лондон (RADA) и според „Гардиън“ вероятно ще стане едно от най-обсъжданите театрални събития в продължение на няколко години.

Продукцията е съвместен проект на RADA и на театралната трупа на Брана, която в момента играе в „Гарик” в лондонския Уест енд. „Хамлет” на Брана с Хидълстън ще се играе в залата на Академията в Централен Лондон от 1 до 23 септември.

Хидълстън, възпитаник на RADA, споделя, че „Хамлет” предоставя „почти безгранични възможности за интерпретация”. И добавя:

„С Кенет Брана отдавна обсъждаме тази пиеса и усетихме, че това е правилният момент на правилното място.

Сценичните изкуства съществуват, за да събират хората на едно място, а не да ги разделят. Надявам се, че парите, събрани с представлението, ще помогнат Кралската академия да продължи да предоставя равни възможности за възпитаването на актьори и технически сътрудници… трябва да държим вратите отворени за всички.”

Кастингът е пример за политическа коректност – Гертруда, майката на принц Хамлет, се изпълнява от актрисата с индийски произход Лолита Чакрабарти, а старият крал на Дания е афробританецът Ансу Кабия.

Билети се продават от днес до 6 август. Закупуването на максимум два билета ще бъде определяно на лотариен принцип. 20% от билетите са на цена от 15 паунда и са достъпни само за лица под 25 години. Още 20% са на цена от 45 паунда, а останалите струват по 95 паунда.

Донякъде рисковано, не са предвидени запазени билети за критици. Журналистите могат да се включат в лотарията за билети наравно с всички останали.

За да се избегне рискът от препродажби на черно, публиката ще получи билетите си едва час преди представлението срещу личен документ.

Парите, събрани от продукцията, ще послужат за финансирането на проекта „Атънбъро”, целящ набиране на 20 милиона паунда за възстановяването на сградата на Академията, където са учили и Брана, и Хидълстън. Според Брана постановката е в чест едновременно на Шекспир и на самата Академия.

„Пиесата говори ясно, както винаги за нашия нетраен свят и сме горди, че Хидълстън застава начело на трупата, тъй като играе тази роля за първи път. Работата беше обсъждана и планирана няколко години. Да я извършим заради Кралската академия е привилегия”, казва Брана.

Самият Кенет Брана е играл Хамлет през 1996 г. във филм, режисиран от него.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС