Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Том Тиквер – шеф на журито на Берлинале 2018

Режисьорът на „Облакът Атлас“ ще посочи най-добрите заглавия на предстоящото издание на фестивала

Единствената номинация за „Златен глобус“ на режисьора Том Тиквер е като композитор - на собствения му режисьорски филм „Облакът Атлас“ (2012). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Том Тиквер – шеф на журито на Берлинале 2018

Единствената номинация за „Златен глобус“ на режисьора Том Тиквер е като композитор - на собствения му режисьорски филм „Облакът Атлас“ (2012). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящият 68-и международен кинофестивал в Берлин все още е далече (15-25 февруари 2018), но както е прието, три месеца по-рано организаторите обявиха председателя на главното жури – известния немски режисьор и сценарист Том Тиквер.

И той, като Спилбърг, хваща 8-милиметрова любителска камера още на 11-годишна възраст, за да остане завинаги влюбен в киното. Като професионален режисьор дебютира през 1986-а с „Петък следобед“, но получава международна известност с третия си игрален филм „Бягай, Лола“ (1998) – изключително динамичен разказ за младо момиче, чиято екранна съдба наелектризираше безотказно тийнейджърската публика.

Веднага след това Тиквер засне не толкова популярния „Принцесата и боецът“ (2000), но пък бързо бе поканен да направи първия си англоезичен филм „Небеса“ (2002) – криминална драма по сценарий на Кшищоф Кешловски с Кейт Бланшет в главната роля. Следващият му хит бе екранизация по световния бестселър „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд. Той е режисьор и на актуалната политическа метафора „Интернешънъл“ (2009), в която засяга остри проблеми на световния спекулативен капитал. В последния си засега игрален филм „Холограма за краля“ (2016) повери главната роля на американския суперактьор Том Ханкс.

Том Тиквер е и продуктивен филмов композитор. Името му стои под партитурите на 17 негови филма – игрални, документални, телевизионни сериали. Любопитно е, че единствената му номинация за „Златен глобус“ е тъкмо като композитор в собствения му режисьорски филм „Облакът Атлас“ (2012). В момента работи като съсценарист, режисьор и отново композитор върху 16 епизода от сериала „Вавилон. Берлин“ (2017-2018) – социално-политическа драма с колониален сюжет от 20-те години на миналия век.

В мотивировката за избора му за председател на главното жури на 68-ото „Берлинале“, директорът на фестивала Дитер Кослик отбелязва, че „Том Тиквер е един от най-изявените немски режисьори, изключителен талант и новатор със световно признание“. Шест негови филма (късометражни и игрални) са показвани през годините в различни селекции на „Берлинале“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах