Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топ 10 на най-продаваните книги в Ozone.bg за 2019-а

Документалната литература е по-търсена от художествената, сочи статистиката на онлайн платформата

 - Топ 10 на най-продаваните книги в Ozone.bg за 2019-а

Да се отчете най-продаваната книга е особено удобно в онлайн платформа, където предпочитанията на читателите придобиват плътност чрез реални заявки. В този смисъл статистиката на Ozone.bg за 2019 година е показателна за общия интерес на читателската маса. Десетте най-продавани литературни произведения са много различни едно от друго, но документалната литература определено има превес над художествената.

Топ 10 на най-търсените книги в Ozone.bg

1. „Падение и спасение. Изповедта на една хероинова наркоманка“ от Весела Тотева (изд. „Жанет 45“)

Върху тази книга бе създаден един от най-популярните български филми за последните години – „Доза щастие“. Това обяснява и засиления интерес към второто издание на „Падение и спасение…“ с автор журналиста и продуцент Весела Тотева, която успява да се „изчисти“ от дрогата, за да разкаже историята си впоследствие. Историята на Весела е доказателство, че човек може да победи най-страшния враг, стига да има нужната воля за това. Авторката почина на 4 март миналата година, преди да успее да види внезапния успех на своята книга.

2. „Фермата. Алманах. История на българщината” от Милко Палангурски и Пламен Павлов (изд. A&T Publishing)

Странна амалгама от научност и популярност предлага този исторически алманах, създаден от двама професори по история и издаден от продуцентите на риалити шоуто „Фермата“. Богато илюстрирана, книгата подхранва самочувствието на българите и превежда на достъпен език някои от най-важните събития в българската история.

3. „Татуировчикът на Аушвиц“ от Хедър Морис (изд. „Рива“)

Тематиката на „Татуировчикът на Аушвиц“ предполага читателски интерес сама по себе си. Писана като сценарий, книгата разказва необичайна история за любов в концентрационния лагер Аушвиц.

4. „Дневникът на един татко звероукротител” от Калоян Явашев (изд. „СофтПрес“)

Отношението на читателите към книгата на Татко Калоян потвърждава засиления интерес през последните години към книги, разказващи за много лични изживявания през призмата на хумора и самоиронията. И понеже става дума за деца, а и за много популярен в социалните мрежи автор, успехът на „Дневникът на един татко звароукротител“ бе очакван.

5. „Моята история” от Мишел Обама (изд. „СофтПрес“)

Мишел Обама е една от най-обичаните първи дами в историята на САЩ, а автобиографията ѝ се оказа истинско литературно събитие. В „Моята история“ Мишел говори за своите постижения по време на президентството на Барак Обама, но също така дискутира и разочарованията, които е трябвало да преживее по пътя си. „Моята история“ бе бестселър за 2019 година не само в България, но и в целия свят.

6. „Свидетелства за прехода 1989-1999” от Иван Костов (изд. „Сиела“)

Премиерът (1997 – 2001) Иван Костов е една от най-обсъжданите личности в историята на политическия живот на България. За едни той е успешен държавник, допринесъл за развитието на страната, а за други – съмнителна фигура, дейно спомогнала за разпродаването на държавни активи. „Свидетелства за прехода 1989-1999“ е ценна книга, защото в нея Костов лично разказва своята собствена политическа история.

7. „Топ мистериите на света” от Слави Панайотов – The Clashers (изд. „Оз books“)

Слави Панайотов от The Clashers е един от най-успешните влогъри у нас, а „Топ мистериите на света“ е очаквано продължение на „Топ мистериите на България“. Интересът към тази книга е обясним – Слави е любимец на учениците, а всеки родител е щастлив и купува книги, когато детето му изразява желание да чете. Така книгите му се превръщат в бестселъри.

8. „Когато порасна, искам да стана чужденец” от Ели Цонова (изд. „Оз books“)

Отново лични истории, различни ракурси към една важна тема – емиграцията, търсенето на щастие извън пределите на родината. След изключителния успех на „Куфарът на брат ми“ на изд. ICU по същата тематика преди няколко години, напълно обясним е и успехът на дебютната книга на Ели Цонова, която ни среща с истинските истории на повече от 30 българи, които познават и двете страни на медала. И споделят своята истина.

9. „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 1” от Елена Фавили и Франческа Кавало (изд. „Хермес“)

Тази книга е истинско доказателство за силата на жените, защото страниците ѝ събират историите на сто забележителни дами, които по един или друг начин са променили света. Написано така, че да е подходящо и за деца, и за техните родители, красиво илюстрираното издание е от тези, които винаги имат място в домашната библиотека.

10. „Доктор Сън” от Стивън Кинг (изд. „Плеяда“)

„Доктор Сън“ е продължението на „Сияние“ – един от най-известните романи на Стивън Кинг. Книгата отново стана изключително популярна през миналата година, за което помогна новата ѝ киноекранизация с Юън Макгрегър в главната роля. „Доктор Сън“ представя вече порасналия Дани Торънс като главен герой на историята.


Платена публикация

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg