VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топ 12 на най-интересните книги на Пролетния базар

Пътеводител в най-голямата книжарница - на 3 етажа в НДК, от 3 до 8 юни

 - Топ 12 на най-интересните книги на Пролетния базар

Все си мисля, че панаирите, базарите и алеите на книги ще почнат да ми омръзват, както са ми споделяли по-опитни колеги, но това все не се случва. Година след година се забавлявам много на тези събития, запознавам се с чудесни хора, обменяме книжен опит и взаимно си препоръчваме заглавия. Наясно съм, че не мога да препоръчвам книги, ако не се вслушвам в думите на приятелите и другите четящи изобщо – и голяма част от заглавията надолу са стигнали до мен именно след като някой горещо ми ги е препоръчал: благодаря за което!

За първи път няма да съм на щанда на “Изток-Запад” и съм доста нервен – хвърлям се в нови води, но ще съм сред куп любими книги, та едва ли ще имам проблем с плуването. Надявам се да имам времето да се срещна с всички приятели-читатели, както и да се запозная с нови и нови хора, с които споделяме общата страст.

А сега – готови ли сте да се гмурнете? Да започваме…

Събрах на едно място дванайсетте книги, на които според мен изрично трябва да обърнете внимание:

Knigolandia

“Кралят в жълто” на Робърт У. Чеймбърс

“Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет” на Реза Аслан

“Сеньор Виво и Наркобарона” на Луи де Берниер

“Лиричните клоуни” на Ромен Гари

“Играта на Макбет” на Кристофър Голт

“Марсианецът” на Анди Уеър

“Кой крепи света” на Величка Настрадинова

“Човекът, който обичаше кучетата” на Леонардо Падура

“Доктор Сън” на Стивън Кинг

“Как алтернативната медицина ни баламосва” на Роуз Шапиро

“Булото” на Мартин Маринов

“Бряг край мътни води” на Джо Р. Лансдейл

А ето и какво препоръчвам на отделните щандове – започвам с нашето “Deja Book” и старата, но незабравима любов “Изток-Запад”, после са по азбучен ред, ще се ориентирате лесно:

„Deja Book”, щанд №319

За първи път младото ни издателство ще бъде на базар. С нашите скромни четири книги не можем да си позволим собствен щанд, затова и ще бъдем гости на този на Ozone в центъра на третия етаж, около шантавия им книжен трон и сред селекцията на силни заглавия от мен и колегите от “Аз чета”. Тях ще препоръчвам лично аз по цял ден – там ще са най-любимите ми книги на едно място, с намаление и допълнителни изненади, както си е редно.

Искам да ви кажа и още нещо, което е сериозно – съществуването на “Deja Book” зависи от вас, от читателите, от това дали книгите, които правим, ви привличат и посягате към тях. С Благой имаме планове да издадем страхотни книги, но те ще се случат, ако наберем скорост и първите ни книги се продадат добре – гадно е, че трябва да е така, но нямаме сенчесто финансиране или неограничено време. Същевременно наистина държа да издаваме и добри български автори, които обаче са много рискови, както е знайно. Затова и ви препоръчвам толкова горещо сериозната “Булото” на Мартин Маринов, забавната и лека “Лятна детективска история с таралеж” на Деян Копчев, както и оригиналната стихосбирка “Дивата природа” на Белослава Димитрова. Може би дори няма нужда да споменавам “Кралят в жълто” на Робърт У. Чеймбърс, която вече завладя много читатели и за чиято съдба нямам притеснения, толкова позитивен прием среща.

Но която и от тях да си харесате, искам да знаете, че инвестирате в това издателство “Deja Book” да го има и да издадем всички други чудеса, които сме планирали – а те са много.

 

„Изток-Запад”, щанд №337

При колегите от “Изток-Запад” може да си откарате цял ден и пак да изпуснете нещо страхотно. В предните Книговодители бях доста подробен, но книгите, които искам да ви препоръчам сега, не са никак малко. Първо и със сигурност препоръчвам книгите от поредицата “Гравитация”, която продължавам днес в “Deja Book” – това са “Самира” на Боримир Дончев, “По-тихо от мрак” на Христо Кърджилов, “Не беше тук и си отиде” на Георги Томов, “Ана” на Диана Петрова, “От Космоса с любов” на Станислава Чуринскиене и “Революция с аритмия” на Йордан Свеженов – шест чудесни книги с различен привкус, просто изберете какво точно ви се чете.

Сериозната наука е центрирана основно тук – изрично наблягам на новите “Опасната идея на Дарвин” на Даниъл Денет и “Как алтернативната медицина ни баламосва” на Роуз Шапиро, достоен наследник на “Псевдонауката”, “Паранормалното” на Ричард Уайзман, както и “Частица на края на вселената” на Шон Карол. И това е само малка част – колко още силни неща има…

В поредицата “Magica” продължават да излизат чудни книги, като много силно ви препоръчвам “Бряг край мътни води” на Джо Лансдейл и новоизлязлата “Царицата на прокълнатите” на Ан Райс, продължение на “Вампирът Лестат”, очаквам и излизането на “Отвъдни очи” на Дийн Кунц.

Класическата серия на издателството има чудесно оформление, наскоро прочетох “Големите надежди” на Чарлз Дикенс и “Моби Дик” на Хърман Мелвил и очаквам следващите.

 

„Агата-А”, щанд №106

Още не мога да се справя с “Игра на дама” на Кортасар, макар да бях силно впечатлен от “Тайните оръжия”, повече от прекрасен сборник.

 

„Арт Лайн Студиос”, щанд №317

Докато чакаме продължението на “Пътят на кралете” на Брандън Сандерсън, може да се разтушите със “Стоманеното сърце”, а едно различно заглавие на Патрик Нес – “Жената жерав” е чудесен избор за романтичните души. Освен това излиза една шантава книга, която чакам от доста време – “Кралици на красотата” на Либа Брей, която ми прилича на пародия на “Повелителят на мухите”, както и обещаващата “Синът на града” на Том Полък.

 

„Алтера”, щанд №101

Скоро прочетох изключителната “Енигма” на Антони Казас Рос, вижте я.

 

„Бард”, щанд №324

Определено фантастичното ми откритие на последните месеци е “Марсианецът” на Анди Уеър, а няма как да сбъркате с оригиналното фентъзи “Спиращият войната” на Брандън Сандерсън. За по-младите е “Домът на мис Перигрин за чудати деца” на Рансъм Ригс, а ако следим тенденциите в съвременното фентъзи, “Принцът на тръните” на Марк Лорънс (и следващите две части от трилогията) са чудесен избор.

Буквално преди дни излезе преиздание на класиката “Сенките на забравените прадеди” на Карл Сейгън и Ан Друян, с което ще се сдобия задължително, както и още една класика, но в друга посока – “Замъкът на лорд Валънтайн” на Робърт Силвърбърг.

 

„Вакон”, щанд №205, 335

Тук книгите говорят сами по себе си и за духа на читателите им – жизнен и приключенски. Наскоро прочетох малко по-старата, но страхотна “Родени да тичат през каньоните на Мексико” на Кристофър МакДугъл и доброто историческо четиво “Пазители на наследството” на Робърт М. Едсъл и Брет Уитър.

 

„Дамян Яков”, щанд №110

Лято идва, определено може да си го подсладите с “Весели разкази” на О’Хенри, но на този щанд има още ред впечатляващи книги, огледайте внимателно.

 

„Еднорог”, щанд №313

Артуро Перес-Реверте има силни романи за четене на плажа – „Обсадата”, “Деветата порта” и “Фламандският майстор”. Ясно е, че новата книга на Джеръми Паксман – “Империя” – не е за изпускане, скоро ще я чета.

 

„ЕМАС”, щанд №318

Освен добрите детски и юношенски заглавия, бих препоръчал от този щанд “Наръчник на оптимиста” на Матю Куик, а имам приятели, които много харесват Ю Несбьо, с когото рано или късно ще се засечем.

 

„Ера”, щанд №322

Първо, препоръчвам една от девойките на този щанд, но тя си е само за мен. Второ, определено трябва да видите “Играта на Макбет” на Кристофър Голт, великолепен психологически технотрилър. Наскоро прочетох, но не съм писал още за “Българските освобождения” на Румен Данов, добър анализ на вечното ни преходничество и жажда да бъдем освобождавани. Трето, Паланюк е тук, както и Орсън Скот Кард – двама от любимите ми автори.

 

„Жанет 45”, щанд №206

Ясно ми е, че няма да подминете този щанд, а идете ли там, ще ви впримчат жанетките и с под 3 книги няма да си тръгнете, но не ви жаля. От скоро прочетените искам да ви насоча към „Куклената къща“ на Туве Янсон, “Събрани съчинения” на Монтеросо и особено “Човекът, който обичаше кучеата” Леонардо Падура, както и страхотните сборници “Боксьори и случайни минувачи” на Палми Ранчев и “Пълно объркване” на Петър Софрониев. Иначе колко други неща има там, обезателно погледнете в предишните книговодители или просто питайте за Ташева на щанда им – тя е човекът, който препоръчва книги на мен, тя наистина разбира.

Няма да пропусна и че на този щанд ще може да откриете книгите на две малки, но много смислени издателства – “ICU” и “Точица”.

 

„Колибри”, щанд №207

Тук нещата са – както винаги – сериозни, вече съм препоръчал доста книги в предишните книговодители, може да ги видите там. От скоро излезлите според мен трябва да се обърне внимание на “Хладнокръвно” на Труман Капоти, биографията на Ромен Гари на Доминик Бона, шантавата антиутопия “Супертъжна истинска любовна история” на Гари Щейнгарт и жестокото фентъзи “Героите умират” на Матю Удринг Стоувър.

Изрично искам да ви насоча и към продължението на “Български психар” на Андрей Велков “Хрониките на Звеното”, има нещо ръбато и привлекателно в тия книги.

 

„Лабиринт”, щанд №327

„Лабиринт” са безкрайно симпатично издателство с малко, но качествени книги – определено “Сеньор Виво и Наркобарона” на Луи де Берниер ми достави страхотно удоволствие, а скоро ще чета и “Стоунър” от Джон Уилямс, която много мои книжни приятели определят като невероятна.

 

„Леге Артис”, щанд №341

Очакват се “Лиричните клоуни” на Ромен Гари, моля и благодаря, но освен нея, задължително трябва да се сдобиете и с “Птиците идват да умрат в Перу”, “Лейди Л.”, “Зарядът на душата” и изобщо всичко, всичко на любимия писател.

 

Locus Publishing, Intense, щанд №211

Определено един от добрите филми това лято беше “Вълкът от Уолстрийт”, затова и прочетох първата част на книгата, която покрива по-голяма част от случващото се в него – за разлика от обикновено не съм готов с ръка на сърце да твърдя, че книгата е по-добра от филма. Но все пак я вижте, интересен разказ е. Началото и на фентъзи поредицата “Чиракът на Прогонващия духове” доста ми допадна, имаше оригинални моменти и нужната за моя вкус мрачнота.

 

„MBG Books”, щанд №319

Колегите направиха фурор на зимния панаир, но сега са съсредоточили силите си другаде – за сметка на това част от хубавите им книги ще бъдат на щанда на Ozone при мен, като дори ще има заглавия, които още не са стигнали до книжарниците – “Танц с огледала” на Далглиш, осма част на поредицата за Джуджетата и “Песни за Отвъд – Жертвата” на Радостин Нанов. Искам да препоръчам и другите двама печеливши от конкурса на издателството – “Приказка за физици, магьосници и дракон” на Геновева Димова и “Разторг” на Антон Фотев.

 

„Милениум”, щанд №208

С нетърпение очаквам да прочета “Добър апетит или как да сготвиш мъжа си” на Натали Йънг, а скоро четох и тихата, кротка “Ета, Ото, Ръсел и Джеймс” на Ема Хупър, но ако като мен не си падате толкова по мили книги, вижте яката “Деветте живота на Александър Баденфийлд” на Джон Бемелманс Марсиано.

Там има още много чаровни книги (и някои странни като любимата ми шашмотевина “Билки срещу уроки”), та не пропускайте щанда.

 

„Обсидиан”, щанд №328

Халед Хосейни едва ли ще ви убегне, горещо препоръчвам и “Ловецът на хвърчила”, и “Хиляда сияйни слънца”, и „А планините ехтяха”.

 

„Парадокс”, щанд №111

Препоръчвам “Езикът на бирата” на Людмил Фотев, а на място Райчо Ангелов ще ви ориентира в оригиналните им заглавия, които са далеч от масовката.

 

„Пергамент прес”, щанд №214

Не могат да се пропуснат “Жената на тигъра” на Теа Обрехт и “Крадецът на книги” на Маркъс Зюсак, а научих и че излиза интригуващата “Птича песен” на Себастиан Фолкс, която ще чета след базара.

 

„Персей”, щанд №209

Издателството в последно време привлича вниманието ми с интересни класически заглавия, които досега не са били превеждани на български – все още не съм чел от тях, за да препоръчвам изрично, но мисля, че трябва обезателно да минете да ги разгледате, тепърва ще се чува повече за тези и следващите им книги, така си мисля – и да не забравя – хубав спомен за “Чистка” на Софи Оксанен.

 

„Плеяда”, щанд №310

Определено “Доктор Сън” на Стивън Кинг си заслужава – а на базара е възможно да го вземете по-евтино. “Джойленд” също ми достави удоволствие.

 

„Прозорец”, щанд №213

След добрата “Конспирациите: тайни и загадки в новата история” на Дейвид Аронович не съм чел нищо от “Прозорец”, но няма да пропусна да препоръчам отново “Облакът атлас” и „Хилядите есени на Якоб де Зут” на Дейвид Мичъл.

 

„Сиела”, щанд №331

Определено бях силно впечатлен от “Зилот” на Реза Аслан, неслучайно я сложих в топ препоръките ми, а едва ли трябва да ви насочвам към неиздаваните досега у нас разкази на Ерих Мария Ремарк във “Врагът”. Много ми допадна лекотата на “Дълбоко в деколтето” на Ружа Лазарова и “Скептици” на Людмил Тодоров. Отделно още интересни нови заглавия излязоха в последно време…

Разбира се, няма да пропусна вечната ми препоръка за книгите на Петър Делчев – “Трънски разкази/Балканска сюита” и “Кастинг за Месия”, както и на място ще се продават ваучерите за предварителната продажба за книгата му, която авторът ще напише след прекосяването на Черно море с каяк това лято. Самият той ще бъде на щанда на 5 юни от 19 часа.

 

„Труд”, щанд №308

Наскоро прочетох мащабната “История на Първата световна война” на Базил Лидъл Харт, а ще си позволя да повторя една препоръка, която считам за много смислена и важна – “Рицарите на празната чаша” на Костадин Костадинов.

 

„Хермес”, щанд №326

В последно време внимателно следя българската поредица на “Хермес”, което и ме доведе до прекрасни четива като “Кой крепи света” на Величка Настрадинова, “Последното писмо до Бог” на Начо Христосков, “Лето 1850″ на Владимир Зарев и други, като наскоро Деян Енев обяви и че романът “Калуня-Каля” на Георги Божинов също ще излезе в тази поредица до края на годината.

В класиките също има силни попадения, много ми допаднаха “Знахар” на Тадеуш Доленга-Мостович и “Луна и грош” на Съмърсет Моъм, за която не съм писал още, но е чудесна.

Е, това е. Разбира се, че имам пропуски и не съм чел още ред чудесни книги, но се стремя да отсявам всичко добро, което излиза и се надявам поне в някаква степен да успявам. Това лято се очертава великолепно от книжна гледна точка, така че сигурно и вие споделяте нетърпението ми – пожелавам ви да подберете своите заглавия, които ще ви доставят удоволствие.

Ако помогна поне малко за това – ще съм щастлив.

Да се видим следващите дни, а?

 

Източник: „Книголандия“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg