Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топ 15 за 2020-а на „Озон“, най-голямата онлайн книжарница

Какво четат българите по време на Ковид? Много детски книжки, защото семействата са повече време заедно

Колаж: Площад Славейков - Топ 15 за 2020-а на „Озон“, най-голямата онлайн книжарница

Колаж: Площад Славейков

Българите купуват най-много детски книги, фентъзи и историческа литература. Това сочи равносметката на най-голямата онлайн книжарница у нас – ozonе.bg – за 2020 г. Статистиките, събрани от тях, са може би най-показателни за състоянието на книжния пазар у нас – клиентите на онлайн магазина са от цялата страна и с най-различно социално положение. Освен това книжарницата предлага регулярни отстъпки за книги от всички издателства, което уравновесява интереса и изключва финансовия фактор при подбора на литература.

През Ковид-годината клиентите на „Озон“ са купували извънредно много детски книги, интересът към тях е 140% повече в сравнение с 2019-а. Очевидно карантината, дистанционното обучение и оставането на децата у дома с родителите са станали причина и за повече четене, което е един от позитивите на кризата.

Книгите от жанр „Научна фантастика, фентъзи и хорър“ са на второ място по интерес, сочат данните. Те предлагат бягство от реалността и растежът при продажбите им също може да бъде обяснен с особените обстоятелства на 2020 г.
По време на пандемията е спаднал интересът към „История, културология и публицистика“. Тази категория е била на първо място по продажби през 2019 г. Ръст от 100% бележи езотеричната литература, популярната психология и здравната литература.

През 2020 г. онлайн магазинът е отчел сериозно нарастване на търсенето на книги. 55% е ръстът при литературата, а 36% – при учебниците.

В класацията на интернет книжарницата с най-продаваните заглавия първото място заема продукция на собственото издателство на „Озон“ – книгите на Слави Панайотов. Следват ги бестселърите „Фермата – Алманах. Традиции и празници на българите“ и „Живот в скалите“ на Мария Лалева. Така тенденцията при всички книжарници в страната не показва особени отклонения в тематиката на най-търсените книги.

Топ 15 на в „Озон“ за 2020

1. „Топ мистериите на Вселената“ от Слави Панайотов – изд. „Oз Books“

2. „Топ мистериите на България“ от Слави Панайотов – изд. „Oз Books“

3. „Топ мистериите на света“ от Слави Панайотов – изд. „Oз Books“

4. „Алманах. Традиции и празници на българите“ от Петя Банкова, Рачко Попов – изд. A&T Publishing

5. „Живот в скалите“ от Мария Лалева (меки корици) – изд. „Книгомания“

6. „Където пеят раците“ от Дилия Оуенс – изд. „Лабиринт“

7. „Ритъмът на войната (Летописите на Светлината на Бурята 4)“ от Брандън Сандерсън (твърди корици) – изд. „Студио Артлайн“

8. „The Brawlers енциклопедия“ от Джейсън Р. Рич – изд. „Парнас“

9. „Хари Потър и философският камък“ от Джоан К. Роулинг – изд. „Егмонт“

10. „А можехме да бъдем“ от Иво Христов – изд. „Oз Books“

11. „Супа в котката“ от Никола Крумов – изд. „Пощенска кутия за приказки“

12. „365 дни“ от Бланка Липинска – изд. „Сиела“

13. „Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Харари – изд. „Изток-Запад“

14. „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън – изд. „Хермес“

15. „Татуировчикът на Аушвиц“ от Хедър Морид – изд. „Рива“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg