POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топ 5 на художниците на корици

Говорящата кожа на българските книги

Хартиените пластики на Капка Кънева са характерни и работите й веднага се разпознават.  - Топ 5 на художниците на корици

Хартиените пластики на Капка Кънева са характерни и работите й веднага се разпознават.

При книгите в началото не е словото, а образът. Корицата е кожата на книгата. Тя разказва без думи, предизвиква те да посегнеш и да разгърнеш страниците. Шрифтът, с който са изписани заглавието и авторът, е част от книжния образ. После идва тактилното удоволствие от докосването на хартията и майсторски положените лак и релеф – фантастично звучащите преге, щанца, офсет… имат обикновени чувствени измерения. Чак след това идва умственото насищане с красотата на думите и историята между първата и последната страница.

Да рисуваш корици на книги е особено умение. Не е достатъчно да си добър художник, но е задължително. Трябва ти специфичен усет за дизайн и пропорции, да си наясно на кого трябва да се хареса корицата и дали правилно предава съдържанието на книгата. И е отговорност, защото добрите корици възпитават естетически вкус.

През 2014 година в НДК бяха събрани в изложба корици на двайсет и двама художници. Селекцията беше на жури, съставено от професори от Националната художествена академия. Междувременно се появиха и нови. Решихме и ние да ви представим нашите фаворити. Ето как изглежда Топ 5 на „Площад Славейков“:

1. Капка Кънева

kapka_K1

Тя вероятно е най-търсеният художник на корици в България. Нейните хартиени пластики са характерни и работите й веднага се разпознават. Има множество награди – български и международни. Последно тя работи върху серия корици за поредицата „Дървото на класиците” на Oxford University Press, Испания, които Кънева показа с изложба в клуб „Перото“ в НДК в края на 2015 година.

Изложбата с корици на Капка в „Перото“

Изложбата с корици на Капка Кънева в „Перото“

2. Ина Бъчварова и Владимир Венчарски

Ina Bach

Екипът им има нетрадиционно виждане за оформлението на книги. Двамата винаги първо четат историите, които ще бъдат затворени между първа и четвърта корица. После вплитат загадки в рисунките си и залагат част от сюжета, без да издават твърде много от него.

3. Яна Левиева

Y_Levieva

Преподавател в Националната художествена академия в специалност „Книга и печатна графика”, тя е художникът на кориците на Георги Господинов. На нейните корици заглавието и авторът често не са на местата, където сме свикнали да ги виждаме, и участват активно в цялостното оформление на книгата.

4. Люба Халева

L_Haleva

Тя е сред новите попълнения в клуба на отличаващите се художници на корици. Видимо се опитва да не излиза от детството и да запази усещането за света и изображението, каквото е имала като неосъзната все още личност. Кориците й често са самостоятелна част от книгата и създават нови историите към нея.

5. Дамян Дамянов

Damian

Напоследък предизвикателствата пред него са свързани с книгите, които не са само текст и рисунка, а учат на умения и могат да бъдат игра като всяка друга. Осмели се да види „Малкият принц“ по свой начин, различен от класическите илюстрации, създадени от автора й Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Сред майсторите на корици за книги в нашия Топ 5 не попадна Кремена Пенчева, която почина преди три години. Нейните корици са сред най-добрите, накарали са хиляди да посегнат към литературата под рисунките й. Няма по-важно от това. Защото книгите са само началото.

Корица на Кремена

Корица на Кремена Пенчева

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg