Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Топче пукна – Орлов мост се стресна

Покрай концерта на Слави Трифонов Олег Ковачев разсмя Фейсбук с измислена история. Тъжно е, че звучи истински

„Това е по-скоро шега със самия себе си. Струва ми се важно да се случва“, казва Олег Ковачев. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“, Архив - Топче пукна – Орлов мост се стресна

„Това е по-скоро шега със самия себе си. Струва ми се важно да се случва“, казва Олег Ковачев. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“, Архив

Топчето пукна!, пее се в една от най-известните български възрожденски песни. Днес, много, много след създаването ѝ, едно друго черешово топче пукна. Но не истинско, а измислено и не в Клисура, а в социалните мрежи. Късно вечерта в събота, непосредствено след прословутия концерт на Слави Трифонов, който блокира центъра на София за повече от 24 часа, режисьорът Олег Ковачев разказа история от „мястото на събитието“, която бързо събра стотици споделяния и над хиляда харесвания във Фейсбук.

Отишъл, значи, Ковачев, рицарят без броня, привечер да вземе черешово топче, направено от стиропор, но като истинско – трябвало му за реквизит. За зла беда, оказал се в Борисовата градина, точно когато там гъмжало от полиция заради предстоящото на Орлов мост мероприятие. Така и бил обграден от четирима полицаи:

– Стой, стой! – Спрях.

– Къде отивате?

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

– Вкъщи! – отговарям аз дружелюбно с черешовото топче под ръка.

– Какво носите? Това оръдие ли е?

– Да, но не може да стреля, бутафорно е, реквизит – обяснявам аз.

Тогава и историята придобива още по-трагикомични краски – Ковачев неволно обръща дулото към единия от полицаите, той отскача, а останалите му се нахвърлят и го събарят на земята, всички залягат, притискат го надолу, викат „микробуса“. Режисьорът се опитва да ги убеди, че грешат, но те му казват само:

– Мълчи, че началникът като е пиян е много строг!

Олег Ковачев се озовава в районното, с черешовото си топче. Подписва документ, че няма да се доближава до Слави Трифонов на по-малко от половин километър (че и защо му е да го прави?), а накрая му вземат и топчето, за да бъде оценено от вещо лице – дали може да стреля.

„Дано не напише, че може, защото майка ми жална – завършва публикацията си Ковачев. – Дано поне не съм прецакал концерта на Слави!“

Историята, разбира се, е измислена. Но съвсем спокойно може да е истинска – нагледали сме се на какви ли не абсурди, защо да не арестуват някого заради стиропорено оръдие?

Всъщност преди три години, когато беше митингът на БСП и ДПС, отново на Орлов мост, Олег Ковачев отново публикува история за свой арест, този път, защото го „сгащили“ с нож, с който отивал към БНТ, за да разреже празнична торта.

Сега в интервю пред „24 часа“ режисьорът обяснява и защо ситуира шегите си по време на подобни масови мероприятия, на това емблематично за София място:

„Какво да правя, като живея там и като го задръстят с някакви глупави мероприятия и е пълно с полиция. На самия митинг не съм ходил, но по улиците наоколо имаше камионетки, жандармерия. В един момент си казах: „Да не би да има военно положение, а ние да не знаем?” Но който се плаши от народната любов, трябва да се пази“.

Ковачев се извинява и на онези, които са повярвали в истинността на историята (но добавя, че е имало медии, които директно са препечатали новината, преди да питат вярно ли е, в търсене на пикантерия). А на въпрос дали част от хората не го приемат като достоверен източник, тъй като не смятат, че режисьорите си правят подобни шеги, отговаря:

„Точно режисьорите трябва да си правят такива шегички. Освен това тя е беззлобна, не е срещу някого, не обижда. Това е по-скоро шега със самия себе си. Струва ми се важно да се случва, защото ако ще правиш социален експеримент, нали ти трябва да си потърпевшият, за да си интересен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах