VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Топенето на ледовете – криза, 200 пъти по-голяма от бежанската?

Покачването на морското равнище може да създаде 187 млн. климатични мигранти

Сценарии с различни климатични бедствия са разигравани десетки пъти в киното. Кадърът с потопа е от филма „Геобуря“ (2017). - Топенето на ледовете – криза, 200 пъти по-голяма от бежанската?

Сценарии с различни климатични бедствия са разигравани десетки пъти в киното. Кадърът с потопа е от филма „Геобуря“ (2017).

Ледената покривка на Гренландия и Антарктика се топи. Учените знаят това от години – но едва сега осъзнават колко бързо се случва това, пише „Бизнес Инсайдър“.

В Гренландия ледът се топи шест пъти по-бързо, отколкото преди 4 десетилетия; ледената покривка намалява средно с по 286 милиарда тона лед годишно. През 80-те години Антарктика губи по около 40 милиарда тона лед всяка година. А през последното десетилетие вече говорим за 252 милиарда тона.

Ново проучване, публикувано в списанието PNAS (официално мултидисциплинарно издание на Националната академия на науките на САЩ от 1915 г.) сочи, че повишаването на морското равнище, породено от ускореното топене, може да „има сериозни последствия за човечеството“.

Изследователите са открили, че в най-лошия случай – при който през следващите 80 години планетата се загрее с 5 градуса по Целзий – разтопеният лед може да повиши морското равнище в световен мащаб с повече от 195 сантиметра. Тогава водата ще залее големи крайбрежни градове като Ню Йорк и Шанхай и до 2100 г. ще принуди до 187 милиона души да напуснат домове си, смятат авторите на изследването.

Америка за България

Недооценяване на повишаването на морското равнище

С размери от приблизително 1,7 милиона квадратни километра, ледената „шапка” на Гренландия покрива площ почти три пъти по-голяма от щата Тексас. Заедно с ледената покривка на Антарктика тя съдържа над 99% от сладководните запаси на планетата, според Националния център за данни за снега и леда. По-голямата част от тази вода е замразена в маси от лед и сняг, които могат да достигат до дебелина 3 км. Като резултат на човешката дейност, парниковите газове в атмосферата се увеличават и океаните поглъщат 93% от отделената топлина.

През 2013 г. Междуправителственият панел на ООН за климатичните промени прогнозира, че ако въглеродните емисии продължат да нарастват, до 2100 г. нивото на морето ще се повиши с малко над 97 сантиметра. Предвижданията в настоящото ново проучване са, че това ще се случи два пъти по-бързо от данните в прогнозата на ООН от 2013 г.

Макар че шансовете за сбъдване на най-лошия сценарий се оценяват на около 5%, авторите на изследването съобщават, че е „правдоподобно” нивото на световния океан да се повиши с почти 2 метра в следващите 80 години.

Ако нивото на морето наистина се повиши със 195 см, това може да доведе до загуба на 1,8 милиона кв. км земя, твърдят авторите на новото научно изследване. Това е област, по-голяма от общата площ на Франция, Германия, Испания и Великобритания.

В този случай големите крайбрежни градове като Лондон, Ню Йорк и Шанхай ще бъдат застрашени от екстремни наводнения. Малките тихоокеански островни държави като Вануату биха станали необитаеми или ще изчезнат напълно.

Авторите на проучването казват също, че голяма част от изгубената земя ще бъде в „критични за производството на храни региони” – места като делтата на река Нил в Африка, според Би Би Си.

Общо до 2,5% от световното население може да бъде изселено от домовете си, добавят изследователите.

„За сравнение, сирийската бежанска криза доведе до около един милион бежанци, пристигнали в Европа – заяви водещият автор на новото проучване Джонатан Бамбър. – Това е около 200 пъти по-малко от броя на хората, които биха били принудени да се преместят при двуметрово повишаване на морското равнище.“

Пред CNN Бамбер потвърди, че разселването на толкова много хора по света би „довело до сериозни социални катаклизми” и добави, че „прогнозата наистина е мрачна”.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg