Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Топенето на ледовете – криза, 200 пъти по-голяма от бежанската?

Покачването на морското равнище може да създаде 187 млн. климатични мигранти

Сценарии с различни климатични бедствия са разигравани десетки пъти в киното. Кадърът с потопа е от филма „Геобуря“ (2017). - Топенето на ледовете – криза, 200 пъти по-голяма от бежанската?

Сценарии с различни климатични бедствия са разигравани десетки пъти в киното. Кадърът с потопа е от филма „Геобуря“ (2017).

Ледената покривка на Гренландия и Антарктика се топи. Учените знаят това от години – но едва сега осъзнават колко бързо се случва това, пише „Бизнес Инсайдър“.

В Гренландия ледът се топи шест пъти по-бързо, отколкото преди 4 десетилетия; ледената покривка намалява средно с по 286 милиарда тона лед годишно. През 80-те години Антарктика губи по около 40 милиарда тона лед всяка година. А през последното десетилетие вече говорим за 252 милиарда тона.

Ново проучване, публикувано в списанието PNAS (официално мултидисциплинарно издание на Националната академия на науките на САЩ от 1915 г.) сочи, че повишаването на морското равнище, породено от ускореното топене, може да „има сериозни последствия за човечеството“.

Изследователите са открили, че в най-лошия случай – при който през следващите 80 години планетата се загрее с 5 градуса по Целзий – разтопеният лед може да повиши морското равнище в световен мащаб с повече от 195 сантиметра. Тогава водата ще залее големи крайбрежни градове като Ню Йорк и Шанхай и до 2100 г. ще принуди до 187 милиона души да напуснат домове си, смятат авторите на изследването.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Недооценяване на повишаването на морското равнище

С размери от приблизително 1,7 милиона квадратни километра, ледената „шапка” на Гренландия покрива площ почти три пъти по-голяма от щата Тексас. Заедно с ледената покривка на Антарктика тя съдържа над 99% от сладководните запаси на планетата, според Националния център за данни за снега и леда. По-голямата част от тази вода е замразена в маси от лед и сняг, които могат да достигат до дебелина 3 км. Като резултат на човешката дейност, парниковите газове в атмосферата се увеличават и океаните поглъщат 93% от отделената топлина.

През 2013 г. Междуправителственият панел на ООН за климатичните промени прогнозира, че ако въглеродните емисии продължат да нарастват, до 2100 г. нивото на морето ще се повиши с малко над 97 сантиметра. Предвижданията в настоящото ново проучване са, че това ще се случи два пъти по-бързо от данните в прогнозата на ООН от 2013 г.

Макар че шансовете за сбъдване на най-лошия сценарий се оценяват на около 5%, авторите на изследването съобщават, че е „правдоподобно” нивото на световния океан да се повиши с почти 2 метра в следващите 80 години.

Ако нивото на морето наистина се повиши със 195 см, това може да доведе до загуба на 1,8 милиона кв. км земя, твърдят авторите на новото научно изследване. Това е област, по-голяма от общата площ на Франция, Германия, Испания и Великобритания.

В този случай големите крайбрежни градове като Лондон, Ню Йорк и Шанхай ще бъдат застрашени от екстремни наводнения. Малките тихоокеански островни държави като Вануату биха станали необитаеми или ще изчезнат напълно.

Авторите на проучването казват също, че голяма част от изгубената земя ще бъде в „критични за производството на храни региони” – места като делтата на река Нил в Африка, според Би Би Си.

Общо до 2,5% от световното население може да бъде изселено от домовете си, добавят изследователите.

„За сравнение, сирийската бежанска криза доведе до около един милион бежанци, пристигнали в Европа – заяви водещият автор на новото проучване Джонатан Бамбър. – Това е около 200 пъти по-малко от броя на хората, които биха били принудени да се преместят при двуметрово повишаване на морското равнище.“

Пред CNN Бамбер потвърди, че разселването на толкова много хора по света би „довело до сериозни социални катаклизми” и добави, че „прогнозата наистина е мрачна”.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах