POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топлата зима пресуши каналите на Венеция (снимки)

В северна Италия се готвят за нова бедствена суша през лятото

Водният транспорт във Венеция ще трябва да почака по-благоприятни метеорологични условия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Топлата зима пресуши каналите на Венеция (снимки)

Водният транспорт във Венеция ще трябва да почака по-благоприятни метеорологични условия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от каналите във Венеция пресъхнаха и местните хора се опасяват, че им предстои втора поредна година с бедствена суша. Градът на каналите обикновено се подготвя за друг тип опасност – наводнения, но тази зима снеговалежът в Алпите е два пъти по-малко от обичайното, обясняват активисти и учени, цитирани от Си Ен Ен.

Десетки гондоли, водни таксита и линейки във Венеция са блокирани по мътните корита на по-малките канали. Проблемът се отдава на комбинация от фактори като липсата на дъждове и снеговалежи през зимата, настоящия антициклон, неблагоприятните морски течения и други.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобна е ситуацията и в други италиански градове на север, където местните власти съобщават за празни речни корита и пресъхнали езера. Реката По например, най-дългата в Италия, тече с 61% по-малък воден обем от обичайното за това време на годината, казват от екологичната организация „Legambiente“.

Всичко това навява спомен за миналия юли, когато страната обяви бедствено положение за населените места и земите край По, които произвеждат близо една трета от земеделската продукция в страната, заради екстремна суша.

„Намираме се в ситуация на воден дефицит, която се развива още от зимата на 2020-2021 г. – коментира климатичният специалист Масимилиано Паски, цитиран от „Кориере дела Сера“. – Трябва да възстановим 500 милиметра на нивото в северозападните региони или по друг начин казано, нуждаем се от 50 дни дъжд.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екстремно ниско е и нивото на езерото Гарда, до малкия остров Сан Биаджо се стига по суха пътека.

Почти цяла Западна Европа е обхваната от антициклон и през последните 15 дни се отчитат необичайни за февруари високи температури. Последните прогнози за времето обаче очертават появата на така необходими валежи в Алпите в идните дни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg