Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топло… за младите български хореографи

Стъпки към съвършенството с Експерименталната лаборатория по хореография в столичната Топлоцентрала

Владимир Ангелов с Пласидо Доминго през 2005 г. Снимка: Личен архив - Топло… за младите български хореографи

Владимир Ангелов с Пласидо Доминго през 2005 г. Снимка: Личен архив

„Хелиос“, нов образователен проект в танцовата сфера, ще работи за усъвършенстването на български хореографи. Името на проекта е абревиатура на Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена. Негов ръководител и водещ е Владимир Ангелов, хореограф, лектор и главен директор на глобалната мрежа за професионални хореографи „Dance ICONS“.

Първото събитие от проекта ще се проведе под формата на семинар между 15 и 25 юни в новооткрития център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Програмата е насочена към млади хоерографи и ще съдържа лекции по теория на хореография, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца и кратко представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, съчетан с дискусия.

Целта на този експериментален образователен процес е да даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно материал, който впоследствие да се организира в кратки творби, за да бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория. Хореографите ще имат възможност да поканят танцьори-изпълнители, които да участват на доброволни начала в новосъздадените им композиции.

Семинарът е безплатен, но участниците ще бъдат допускани след селекция на жури. Регистрацията на кандидатите ще започне на 21 март в сайта на проекта и ще продължи до 15 април. Одобрените хореографи ще бъдат обявени на 9 май.

Владимир Ангелов завършва Националното училище за танцови изкуства в София през 1986 г. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество балетни постановки с американски балетни трупи в Атланта, Аризона, Индианополис, Ричмънд, Сан Франциско, Вашингтон и др. Кариерата му се развива и с трупи в Канада, Филипините, Мексико, Финландия, Япония, Мариинския балет в Санкт Петербург.

От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди Център, докато институцията е под артистичното ръководство на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките на българина. От 2009 г. до 2014 г. Ангелов работи като преподавател в университета във Вашингтон, като продължава активно да поставя. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

Проектът „Хелиос“ се организира от Столична община, Асоциацията за развитие на София и Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с „Dance ICONS“. Субсидиран е от Столична община чрез „Лятна академия за мениджмънт в културата“ на Асоциация за развитие на София.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90