Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Топлоцентралата“ отваря с Алея на космонавтите

Ново арт пространство в София с танцов спектакъл на хореографката Саша Валц (видео)

„Алея на космонавтите“ изследва ежедневието като пространство за танц. Снимка: Ева Радуенцел - „Топлоцентралата“ отваря с Алея на космонавтите

„Алея на космонавтите“ изследва ежедневието като пространство за танц. Снимка: Ева Радуенцел

„Топлоцентралата“ – новото пространство за съвременни изкуства в София, ще отвори врати с танцовия пърформанс „Алея на космонавтите“. Това ще бъде първо гостуване у нас на танцовата трупа на Саша Валц. Спектакълът на 24 и 25 ноември ще бъде съпътстван от танцов уъркшоп в работен процес „In C“.

Вижте още: СОФИЯ С НОВО ПРОСТРАНСТВО ЗА КУЛТУРА ОТ ЕСЕНТА

Саша Валц е немска хореографка, танцьорка и режисьорка, която успява да превърне в разпознаваем по цял свят своя танцов език. В началото на 90-те тя развива импровизационния формат „Диалози“ в Берлин. От 2000 до 2004 г. е сред режисьорите на „Шаубюне“, когато създава хореографията за трилогиите „Travelogue“ и „Körper“, както и танцовата инсталация „insideout“.

Нейната „Алея на космонавтите“ изследва ежедневието като пространство за танц. Създаден преди 25 години, танцовият пърформанс отразява клаустрофобичното напрежение между няколко поколения, които съжителстват заедно.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Освен с танцовия пърформанс, гостуването ѝ в София е специално и с провеждането на въведение в работния процес за предстоящата копродукция на танцовото представление „In C“, по едноименната композиция от Тери Райли. Завършеният вариант на копродукцията ще се случи догодина между „Топлоцентрала“ и „Саша Валц и гости“, с подкрепата на „Гьоте институт“. За представлението за ангажирани 12 професионални български танцьори. Те ще участват във въвеждащ концептуален уъркшоп с Орландо Родригез, част от трупата на Саша Валц.

Вторият етап от подготовката на представлението ще се проведе от януари до март 2022 г., когато всеки от танцьорите ще работи с Валц посредством видео записи в продължение на няколко седмици. Третият етап е интензивен двуседмичен уъркшоп с танцьор от трупата на Валц през март и април, преди премиерата на представлението.

Орландо Родригез се изявява и в театъра, и в танца. Роден през 1974 г. в Каракас, Венецуела, днес той е изпълнител и хореограф на свободна практика в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с различни танцови компании от Германия, Италия, Франция, Венецуела, САЩ и Румъния.

Спектакълът „Алея на космонавтите“ е част от Културния календар на Столичната община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах