POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” в Топлоцентралата

Три изложби за разнообразни интереси се откриха в София

Кирил Петров, „Човекът (Портрет на В. Е.)“, 1976 г., частна колекция. - „Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” в Топлоцентралата

Кирил Петров, „Човекът (Портрет на В. Е.)“, 1976 г., частна колекция.

Три изложби, изкушение за разнообразни интереси, се откриха в София вчера, 15 декември. Животът и творчеството на Драган Тенев могат да бъдат видени в Регионалния исторически музей, във „Васка Емануилова“ се разглежда приятелството на скулпторката с Кирил Петров, а посетителите на Топлоцентралата ще търсят отговори на екзистенциални въпроси.

 „Открихме три любопитни изложби – отправи покана зам.-кметът на София Мирослав Боршош. – Експозицията „Драган Тенев (1919 – 1999 г.) – живот, подвластен на знанието и на хората“ в Регионален исторически музей – София разказва за високата образованост, многостранните интереси и дейности на интелектуалеца и твореца. „Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров“ се отнася до приятелството и интереса на двамата художници към родния пейзаж и неговите характеристики. „Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” в галерията на РЦСИ Топлоцентрала е провокирана от скандинавската философия и търси визуални отговори на екзистенциални въпроси.“

В Музея на София е направена възстановка на домашното работно пространство на Драган Тенев. Десетилетия негов офис е дневната му в апартамент на ул. „Цар Иван Асен II“ №6 в столицата. Изложени са части от обзавеждането, предмети на изкуството, декоративни елементи, облекло и аксесоари от личния гардероб. Те, подобно на реалната обстановка в дома, съжителстват с пишещата машина на Драган Тенев и изписаните през годините на нея страници. Представени са неговата биография, личният и професионалният му свят, семейството и домът му, интересите му като читател, създадените от него произведения, архивът му с радио и телевизионни сценарии, публикации от периодичния печат, фотографии и др. В дигитален вариант са показани писма, поздравителни картички и адреси, изпращани на Драган Тенев по различни поводи. Засегната е и ролята му на водещ чрез подбрани моменти от първото предаване от поредицата „Минаха години“, излъчвано по Българската национална телевизия.

Изложбата може да се разгледа до 28 февруари.

„Топография на приятелството. Васка Емануилова и Кирил Петров“ в галерия „Васка Емануилова“ показва двама емблематични представители на модерното българско изкуство, а Кирил Петров е окачествяван като едно от най-странните му изключения. Изложбата засяга интереса на двамата към родния пейзаж и неговите характеристики. За Кирил Петров това е крайдунавската равнина, „порива на вятъра, праха, вдигащ се зад някоя кола по виещия се селски друм, напуканата, зажадняла земя, прежурянето на слънцето и може би мириса на треви“. А за Васка Емануилова това са скалистите възвишения на югозападния дял на Стара планина, където „пейзажът не се променя и винаги може да се рисува“. Експозицията съставя карта на приятелското и творческото общуване между големия живописец и скулпторката, а е и повод да се отбележи 125-годишнината от рождението на Кирил Петров.

Изложбата ще остане до 5 март.

„Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте” в Топлоцентралата е заимствала заглавието си от цитат на датския философ-екзистенциалист Сьорен Киркегор. Припознавайки се в теорията за непонятността на заобикалящия ни свят, норвежецът Ларс Нордби намира корените на визуалното изкуство в скандинавската философия, която отвежда човешкото съзнание през полюсните чувства на отричане, ярост и любов.

В търсене на отговорите на екзистенциалните въпроси, които съществуват от зората на света, Нордби и художниците Радостин Седевчев, Беатрис Алексанян, Аудар Кантун и Йон Бенджамин Талерос започват да изграждат в необичайната експозиция своята представа за човека от същинската начална точка на всеки един обект – скелето. Визуалните артисти са поканени да отговорят на това, което представлява скелето на реалността на тъканите и да включат фотография и цифрови изображения като разширен поглед към дефектите на анатомичните характеристики на човечеството.

Експозицията продължава до 15 февруари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90