Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Топсекретен филм за Едуард Сноудън, Гражданин Четири

Първите зрители излизат дълбоко обезпокоени

В момента Eдуард Сноудън е намерил убежище в Русия. - Топсекретен филм за Едуард Сноудън, Гражданин Четири

В момента Eдуард Сноудън е намерил убежище в Русия.

Организаторите на филмовия фестивал в Ню Йорк току-що вкараха в официалната си програма свръхсекретен документален филм, разказващ историята на Едуард Сноудън. Филмът се казва „Гражданин Четири” и е дело на Лора Поатрас, съобщава „Гардиън“.

Поатрас не е случаен документалист. Тя е кинодеецът, който заедно с журналистите от английския вестник „Гардиън” Глен Гринуолд и Юън Макаскил се срещна със Сноудън в Хонконг миналата година и съобщи за изтичането на информация от Агенцията за национална сигурност на Щатите.

Директорът на фестивала Кент Джоунс казва: „Виждайки „Гражданин Четири” за първи път, е нещо, което никога няма да забравя. Филмът оперира на много нива едновременно. В него ще намерите не само очерк на Едуард Сноудън, но ще бъдете завладени от история, която ви държи на ръба на стола, ще усетите тръпки от представянето на неговата съдба. Когато филмът свърши и светнахме осветлението, всеки в залата беше зашеметен, развълнуван и дълбоко обезпокоен. Това е един смел документален филм и една наистина могъща творба на майстор-разказвач.”

”Гражданин Четири” ще се фокусира върху секретната информация, предоставено от бившия американски шпионин, който в момента пребивава в Русия. Изпълнителен продуцент на документалния филм е Стивън Содърбърг. Името на лентата идва от кодово наименование, което самият Сноудън използва в имейлите си до Поатрас, преди тя и журналистите от „Гардиън” да отлетят до Хонконг за срещата с някогашния агент от ЦРУ.

„Гражданин Четири” е третата част от награждаваната неколкократно трилогия на Поатрас, изследваща живота в Америка след 11 септември 2001 година. Нейният първи филм „Моята родина” беше номиниран за „Оскар”, а „Клетвата” – вторият от поредицата, който излезе през 2010 година, спечели наградата за операторско майсторство на фестивала в Сънданс.

Официалната премиера на „Гражданин Четири” е на 10 октомври в рамките на филмовия фестивал в Ню Йорк, който започва на 26 септември и ще продължи до 12 октомври.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС