VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тост за Професора

Рожденият ден на Толкин ще бъде отбелязан по целия свят

Джон Роналд Руел Толкин, роден на 3 януари преди 124 г. - Тост за Професора

Джон Роналд Руел Толкин, роден на 3 януари преди 124 г.

На 3 януари се навършват 124 години от раждането на Джон Роналд Руел Толкин, автор на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“. Почитателите му ще отбележат датата с традиционната наздравица за Професора точно в девет вечерта местно време навсякъде по света. The Tolkien Society, както всяка година, припомня обичая на всички фенове.

Толкин е роден в Блумфонтейн, Южна Африка, в самия край на викторианската епоха. Прекарва по-голямата част от живота си в Англия, където се превръща във филолог, специалист по староанглийска литература и писател. Служи в британската армия през Първата световна война. Най-голяма популярност печели с романа си „Властелинът на пръстените“, който става една от класическите книги на двадесети век и е филмиран с огромен финансов успех от режисьора Питър Джаксън. Толкин създава и много детски книги, легенди, разкази и чернови, посмъртно редактирани и издадени от сина му Кристофър. В професионалното си поприще авторът е известен с промяната, която успява да наложи по отношение на средновековната поема „Беоулф“. Благодарение на Толкин лингвисти, преводачи и поети започват да разглеждат старинния текст като художествено произведение с голяма стойност, а не просто като извор за легендите и историята на древните сакси. Ето защо „Беоулф“ е толкова често адаптирана за екран. Всъщност научните интереси и литературните амбиции на Професора се преплитат доста тясно.

Така че в девет тази вечер можете да вдигнете чаша с предпочитано питие и да започнете:

„Скъпи мои Торбинсовци и Многозноевци, Туковци и Брендифуковци…“.

Просто не забравяйте да завършите със:

„За Професора!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90