Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Това е Narodno sabranie

„Възраждане” внесоха проектозакон за чистотата на българския език и предлагат на работа в България да бъдат назначавани само хора, които владеят български

Ако проектозаконът бъде приет, на паното зад Костадинов ще пише "Narodno sabranie na Republika Balgaria". Снимка: ЕПА/БГНЕС - Това е Narodno sabranie

Ако проектозаконът бъде приет, на паното зад Костадинов ще пише "Narodno sabranie na Republika Balgaria". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закон, гарантиращ чистотата на българския език, внесоха в Народното събрание депутатите от „Възраждане“ само дни след като идентичен закон бе приет в Русия. Текстът на законопроекта е публикуван в сайта на парламента.

Ако законът се приеме, според предложенията на хората на Костадин Костадинов в България вече ще могат да работят на всякакви позиции само хора, които владеят български.

Сред останалите точки има и изискване за институционален пуризъм – да се забрани използването на чужди думи, дори да са станали част от българския език, ако може да се намери техен български аналог.

В проектозакона е написано, че имената на улици, учреждения, учебни заведения, транспортни съоръжения и др. се изписват върху табели на кирилица и е разрешено само транслитерирането им на латиница, а не превод. Евентуален превод може да има само върху частна собственост, казват от „Възраждане“. Така например спирка „Сердика“ ще трябва да се изпише „spirka Serdika“, а не „Serdika station“, а Народното събрание ще бъде с табела „Narodno sabranie“, което със сигурност ще затрудни туристите и гостите на страната.

Според депутатите на Костадинов международните събития в България трябва да се провеждат изцяло на български език с превод на останалите работни езици. Изключения могат да се правят само за нуждите на Министерството на външните работи.

Според проектозакона трябва да се създадат и две нови административни структури – институт „Св. Св. Кирил и Методий“ към МВнР, който да работи за налагане на българския език извън страната, и Съвет за българския език към Министерски съвет, който да следи за прилагането на закона и да утвърждава периодични промени в българския език.

В проектозакона се набляга сериозно на утвърждаването на специални български шрифтове, които ще са единствените, позволени на държавната администрация в онлайн и офлайн кореспонденцията им. На тези шрифтове ще трябва да бъдат написани и учебниците, речниците, енциклопедиите…

Предвидени са и наказания за нарушаване на закона – 2000 лв. ще трябва да плащат издателите на учебници, енциклопедии, справочници и др., ако допуснат нарушаване на нормите на официалния български език, установен със закона на „Възраждане“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg