POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“

Навалица от туристи е струпана в подножието на скалата Улуру в Австралия, преди достъпът до нея да бъде забранен по настояване на аборигенско племе

Забраната за изкачване на скалата Улуру доведе до небивал интерес от страна на туристите и препълнени хотели в околността. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“

Забраната за изкачване на скалата Улуру доведе до небивал интерес от страна на туристите и препълнени хотели в околността. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромна тълпа се е отправила към върха на скалата Улуру, една от най-големите природни забележителности на Австралия, преди достъпът на туристи да бъде напълно ограничен. Огромният монолит може да бъде изкачен за последно в петък, 25 октомври. В 16 ч. местно време тежката верига, която помага на ентусиастите да се катерят, ще бъде отстранена по настояване на аборигенско племе, съобщава Би Би Си.

Улуру е свещена за племето Анангу, които отдавна призовават властите да спрат туристите, желаещи да изкачат необичайно червената скала в сърцето на Австралия. Забраната най-накрая бе оповестена през 2017 г. – тогава на Улуру са се качили едва 16% от туристите, но в последните седмици интересът расте и дълги опашки се извиват в подножието. Според статистиката, толкова хора не е имало от 15 години насам. Снимките на опашките предизвикаха сравнения с Еверест, където стотици планинари се точеха бавно по стръмен връх в продължение на часове, заради големия интерес преди края на благоприятния сезон.

Досега в подножието на скалата стоеше надпис:

„Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но през 2017 г. бордът на националния парк „Улуру-Ката Тюта“ единодушно гласува по-строги мерки и реши да прекрати изкачването не само заради религиозното значение на скалата, но също и заради сигурността на изкачващите и по екологични причини.

И докато повечето австралийци уважават решението на Анангу, намират се и такива, които да попитат защо щом племето държи на собствеността си, не се грижи за нея, а оставя тази задача на държавата. Други предполагат, че забраната за изкачването на Улуру е просто още един начин да се изкупи историческата вина на австралийците към туземците.

Мнозина туристи изтъкват, че самите Анангу живеят близо до подножието на планината в ужасяващи условия в контраст със скъпите курорти, заобикалящи националния символ, пише „Ню Йорк Таймс“. Те се възмущават и от липсата на обяснение – някои части на скалата са забранени за снимки и дори докосване, но племето приветства с радост посетителите, които идват за разходка с камили или уроци по изкуство в подножието ѝ. Допълнително се гневят и от липсата на обяснение защо Улуру е свещено място.

Сами Уилсън, представител на Анангу и бивш член на борда на управлението на националния парк, дава съвременна аналогия:

Мислете си за голяма къща. Ако отворя вратата, може да влезете във всекидневната, елате и вижте. Може да говорим за всичко. Но не може да влизате в спалнята ми. Там е сакрално“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поради големия интерес през последните седмици в Националния парк са засекли няколко случая на незаконно къмпингуване и замърсяване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скалата Улуру (Айерс) се издига на 348 м над заобикалящата пустинна равнина и (863 м над морското равнище). Монолитът е с овална форма, с размери 3,6 км на 2,4 км и обиколка 9,8 км. Изкачването му може да е опасно. От 1950-а насам скалата отнема няколко живота, вследствие на дехидратация, инциденти и екстремно високи температури, които понякога достигат 47 градуса по Целзий. През 2018 г. японски турист загина в опит да слезе по една от най-стръмните пътеки на скалата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg