Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“

Навалица от туристи е струпана в подножието на скалата Улуру в Австралия, преди достъпът до нея да бъде забранен по настояване на аборигенско племе

Забраната за изкачване на скалата Улуру доведе до небивал интерес от страна на туристите и препълнени хотели в околността. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“

Забраната за изкачване на скалата Улуру доведе до небивал интерес от страна на туристите и препълнени хотели в околността. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромна тълпа се е отправила към върха на скалата Улуру, една от най-големите природни забележителности на Австралия, преди достъпът на туристи да бъде напълно ограничен. Огромният монолит може да бъде изкачен за последно в петък, 25 октомври. В 16 ч. местно време тежката верига, която помага на ентусиастите да се катерят, ще бъде отстранена по настояване на аборигенско племе, съобщава Би Би Си.

Улуру е свещена за племето Анангу, които отдавна призовават властите да спрат туристите, желаещи да изкачат необичайно червената скала в сърцето на Австралия. Забраната най-накрая бе оповестена през 2017 г. – тогава на Улуру са се качили едва 16% от туристите, но в последните седмици интересът расте и дълги опашки се извиват в подножието. Според статистиката, толкова хора не е имало от 15 години насам. Снимките на опашките предизвикаха сравнения с Еверест, където стотици планинари се точеха бавно по стръмен връх в продължение на часове, заради големия интерес преди края на благоприятния сезон.

Досега в подножието на скалата стоеше надпис:

„Това е нашият дом. Моля, не го изкачвайте“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но през 2017 г. бордът на националния парк „Улуру-Ката Тюта“ единодушно гласува по-строги мерки и реши да прекрати изкачването не само заради религиозното значение на скалата, но също и заради сигурността на изкачващите и по екологични причини.

И докато повечето австралийци уважават решението на Анангу, намират се и такива, които да попитат защо щом племето държи на собствеността си, не се грижи за нея, а оставя тази задача на държавата. Други предполагат, че забраната за изкачването на Улуру е просто още един начин да се изкупи историческата вина на австралийците към туземците.

Мнозина туристи изтъкват, че самите Анангу живеят близо до подножието на планината в ужасяващи условия в контраст със скъпите курорти, заобикалящи националния символ, пише „Ню Йорк Таймс“. Те се възмущават и от липсата на обяснение – някои части на скалата са забранени за снимки и дори докосване, но племето приветства с радост посетителите, които идват за разходка с камили или уроци по изкуство в подножието ѝ. Допълнително се гневят и от липсата на обяснение защо Улуру е свещено място.

Сами Уилсън, представител на Анангу и бивш член на борда на управлението на националния парк, дава съвременна аналогия:

Мислете си за голяма къща. Ако отворя вратата, може да влезете във всекидневната, елате и вижте. Може да говорим за всичко. Но не може да влизате в спалнята ми. Там е сакрално“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поради големия интерес през последните седмици в Националния парк са засекли няколко случая на незаконно къмпингуване и замърсяване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скалата Улуру (Айерс) се издига на 348 м над заобикалящата пустинна равнина и (863 м над морското равнище). Монолитът е с овална форма, с размери 3,6 км на 2,4 км и обиколка 9,8 км. Изкачването му може да е опасно. От 1950-а насам скалата отнема няколко живота, вследствие на дехидратация, инциденти и екстремно високи температури, които понякога достигат 47 градуса по Целзий. През 2018 г. японски турист загина в опит да слезе по една от най-стръмните пътеки на скалата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах