VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Това е непознатата снимка на Левски

С описание на гърба ѝ на османски турски език

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Това е непознатата снимка на Левски

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Непозната досега фотография на Васил Левски бе представена пред българските медии. На нея той изглежда същият, какъвто го познаваме от останалите седем достигнали до нас негови снимки. Открита е в османските архиви в Истанбул от Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“. Той заминава за Турция, след като колеги от там им се обаждат, че в архива им вероятно има документи за Левски, които са неизвестни.

На гърба на фотографията има описание на османски турски език:

„Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри*“.

Снимката на Васил Левски от османските архиви

Почти същото описание на Левски дава при разпитите си на 26 октомври 1872 г. в Орхание (днес Ботевград – бел. ред.) даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет.

Америка за България

Специалистите предполагат, че с тази снимка Левски е бил издирван от турската полиция. Възниква обаче логичният въпрос, защо ако е търсен по тази фотография, досега не сме намирали такава – в противен случай би трябвало да бъде разпространена във всички полицейски участъци.

Тъй като разполагаме само с нейно дигитално копие, българските учени не знаят дали описанието е бележка, залепена на гърба на портрета, под която може да стои името на студиото, в което е правена.

Надписът на гърба на снимката

Снимката е с размери 6/9 см, при увеличение на кадъра се вижда, че Левски е с джобен часовник с ланец в малкото джобче на жилетката.

Не е известно как снимката се озовава в ръцете на турските власти – предполага се, че е от средите на тяхната агентурна мрежа във Влашко.

На новата снимка външността на Васил Левски не е много по-различна от тази на останалите му известни фотографии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Комбов и колегите му в музея подозират, че снимката е направена след общото събрание на БРЦК, което се провежда в Букурещ между 29 април и 5 май 1872 г. Към края на юни Левски отбелязва в писмо, че очаква да му бъдат изпратени „портретчетата“ – но така и не ги получава. По тази фотография вероятно Георги Данчов Зографина е направил известния портрет на Васил Левски в елипса – достигналите до нас четири екземпляра са от архивите на Киряк Цанков.

През 30-те години на миналия век у нас попада голяма част документи от османските архиви, по-късно преведени и публикувани, на базата на които са всички информации за последните етапи от революционната дейност на Левски и съдебния процес срещу него. По думите на Комбов, в османския архив има редица още документи, свързани с Васил Левски и с БРЦК – устава на организацията, писмо, квитанции, издадени от Тетевенския революционен комитет. Специалистите смятат, че в Букурещ и в Белград може би се съхраняват още документи за Апостола и неговата дейност.

Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Част от наличните в османските архиви документи са от общото събрание на БРЦК, проведено на 14 юни 1872 г. Документите попадат в ръцете на турските власти от един от двата комитета в Тетевен или в Орхание. Други са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето документи насочва точно към следствения процес от втората половина на ноември, първата половина на декември – след арестуването на хората от четата на Димитър Общи, участвали в обира в Арабаконашкия проход.

В Истанбул българският учен е получил и други книжа, свързани с Левски, които в момента се превеждат. Виктор Комбов е работил в архива съвсем свободно, с безплатна читателска карта – помагали са му турски специалисти. Османският архив бил дигитализиран, материалите, свързани с Васил Левски, са пренесени у нас на диск.

Специалистите от Националния музей „Васил Левски“ посочиха голямата си благодарност за съдействието на турските си колеги.

Вижте още: СЕДЕМТЕ ИЗВЕСТНИ ФОТОГРАФИИ НА ЛЕВСКИ


* Преводът на текста от гърба на снимката е на Орлин Събев от Института по балканистика.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg