Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Това е непознатата снимка на Левски

С описание на гърба ѝ на османски турски език

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Това е непознатата снимка на Левски

Фотографията на Васил Левски, пазена в османските архиви. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Непозната досега фотография на Васил Левски бе представена пред българските медии. На нея той изглежда същият, какъвто го познаваме от останалите седем достигнали до нас негови снимки. Открита е в османските архиви в Истанбул от Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“. Той заминава за Турция, след като колеги от там им се обаждат, че в архива им вероятно има документи за Левски, които са неизвестни.

На гърба на фотографията има описание на османски турски език:

„Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри*“.

Снимката на Васил Левски от османските архиви

Почти същото описание на Левски дава при разпитите си на 26 октомври 1872 г. в Орхание (днес Ботевград – бел. ред.) даскал Иван Димов Фурнаджиев, член на Тетевенския комитет.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Специалистите предполагат, че с тази снимка Левски е бил издирван от турската полиция. Възниква обаче логичният въпрос, защо ако е търсен по тази фотография, досега не сме намирали такава – в противен случай би трябвало да бъде разпространена във всички полицейски участъци.

Тъй като разполагаме само с нейно дигитално копие, българските учени не знаят дали описанието е бележка, залепена на гърба на портрета, под която може да стои името на студиото, в което е правена.

Надписът на гърба на снимката

Снимката е с размери 6/9 см, при увеличение на кадъра се вижда, че Левски е с джобен часовник с ланец в малкото джобче на жилетката.

Не е известно как снимката се озовава в ръцете на турските власти – предполага се, че е от средите на тяхната агентурна мрежа във Влашко.

На новата снимка външността на Васил Левски не е много по-различна от тази на останалите му известни фотографии. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Комбов и колегите му в музея подозират, че снимката е направена след общото събрание на БРЦК, което се провежда в Букурещ между 29 април и 5 май 1872 г. Към края на юни Левски отбелязва в писмо, че очаква да му бъдат изпратени „портретчетата“ – но така и не ги получава. По тази фотография вероятно Георги Данчов Зографина е направил известния портрет на Васил Левски в елипса – достигналите до нас четири екземпляра са от архивите на Киряк Цанков.

През 30-те години на миналия век у нас попада голяма част документи от османските архиви, по-късно преведени и публикувани, на базата на които са всички информации за последните етапи от революционната дейност на Левски и съдебния процес срещу него. По думите на Комбов, в османския архив има редица още документи, свързани с Васил Левски и с БРЦК – устава на организацията, писмо, квитанции, издадени от Тетевенския революционен комитет. Специалистите смятат, че в Букурещ и в Белград може би се съхраняват още документи за Апостола и неговата дейност.

Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Част от наличните в османските архиви документи са от общото събрание на БРЦК, проведено на 14 юни 1872 г. Документите попадат в ръцете на турските власти от един от двата комитета в Тетевен или в Орхание. Други са предхождащи залавянето на Васил Левски. Датировката на повечето документи насочва точно към следствения процес от втората половина на ноември, първата половина на декември – след арестуването на хората от четата на Димитър Общи, участвали в обира в Арабаконашкия проход.

В Истанбул българският учен е получил и други книжа, свързани с Левски, които в момента се превеждат. Виктор Комбов е работил в архива съвсем свободно, с безплатна читателска карта – помагали са му турски специалисти. Османският архив бил дигитализиран, материалите, свързани с Васил Левски, са пренесени у нас на диск.

Специалистите от Националния музей „Васил Левски“ посочиха голямата си благодарност за съдействието на турските си колеги.

Вижте още: СЕДЕМТЕ ИЗВЕСТНИ ФОТОГРАФИИ НА ЛЕВСКИ


* Преводът на текста от гърба на снимката е на Орлин Събев от Института по балканистика.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах