Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Това не е пърформанс, а опит за убийство

Жена намушка друга на панаира Арт Базел Маями Бийч

Парамедици откарват в носилка пострадалата жена. - Това не е пърформанс, а опит за убийство

Парамедици откарват в носилка пострадалата жена.

Жена беше обвинена в опит за убийство, след като нападна друга жена на изложба, а останалите посетители си помислиха, че това е арт пърформанс. Събитието се разигра петък следобед в рамките на панаира Арт Базел Маями Бийч и превърна Конгресния център в града в сцена от местопрестъпление, съобщи „Маями хералд”.

След бурен скандал Сюан Жао намушкала неназована жена с макетно ножче в ръцете и врата. Първоначално останалите посетители в галерията решили, че това е част от предварително планиран арт пърформанс, но след като жертвата се свлякла на земята, а подът почервенял от кръв, разбрали, че нещата са далеч по-сериозни.

Жертвата била намушкана в ръцете и врата.

Жертвата била намушкана в ръцете и врата.

„Нараняванията не са опасни за живота”, успокои Катлийн Прието, говорителка на полицията в Маями Бийч. Жертвата била откарана в болницата „Джаксън мемориал”, а нападателката, чиято самоличност била установена по-късно, била арестувана.

И двете жени били патрони на изложбата, а не посетителки. Затова посетителите се объркали, че зрелищната сцена е изкуство, а други помислили, че и полицейските ленти около Конгресния център също са част от постановката.

Нападението станало в коридор близо до арт инсталацията „Блатото на Стрелеца” на художничката Наоми Фишър от Маями. Тя била в галерията, когато около 17,30 часа чула сборичкване и след това видяла как парамедици изнасят жена в носилка.

„Един човек дойде при мен и каза: „Мислех, че това е някакъв пърформанс с фалшива кръв, но тя се оказа съвсем истинска”. Чак тогава разбрах какво се е случило”, разказа Номи Фишър.

Друг художник – Руди Перес, й показал снимка на смартфона си, на която се виждала жена от азиатски произход, облечена с бяла риза, върху която имало петна от кръв.

„Толкова е ужасно. Откачих! Гади ми се”, заяви Фишър.

Представителки на галерията, които станали свидетели на инцидента и пожелали анонимност, обясниха, че видели жена, от чийто врат стърчало нещо като химикалка. Една от тях чула писък, затичала се и видяла млада жена да лежи на пода в локва кръв.

Полицай арестува нападателката Сюан Жао.

Полицай арестува нападателката Сюан Жао.

Сара Фицморис, говорителка на Арт Базел, даде официално изявление:

„Нападението е изолиран инцидент, който веднага е овладян. Заподозряната е била задържана от полицаите, които са пристигнали на местопрестъплението няколко секунди по-късно. Мислите ни са с жертвата.”

Охранителите и организаторите на изложбата бързо почистили следите от кръвта, за да задържат вниманието на хората върху арт инсталациите, а не върху инцидента. Посетител попитал гардовете какво се е случило, а те отговорили, че една много скъпа статуя паднала върху някого.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg