POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Това са кандидатите за ректор на Художествената академия

Трима професори и един доцент претендират за поста

Новият корпус на НХА. Снимка: БГНЕС - Това са кандидатите за ректор на Художествената академия

Новият корпус на НХА. Снимка: БГНЕС

Четирима са претендентите за ректор на Националната художествена академия, стана ясно на 20 декември – крайният срок за подаване на документи за поста. Документи са постъпили от трима професори и един доцент, част от преподавателското тяло на вуза. И четиримата отговарят на законовите изисквания за ректор на НХА, съобщават от там.

Това са проф. Божидар Бончев (предложен от проф. Вихрони Попнеделев), доц. д-р Бойка Доневска (предложена от катедра „Индустриален дизайн“), проф. Велислав Минеков (предложен от Общо събрание на Факултета за Приложни изкуства) и проф. Георги Янков (предложен от катедра „Плакат и визуална комуникация“, катедра „Графика“, катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“, катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ и катедра „Живопис“).

Настоящият ректор проф. Николай Драчев подаде оставка малко преди края на своя мандат поради невъзможността на ръководството на плати заплатите на преподавателите за ноември. Изборът на нов ректор е насрочен за 15 януари 2020 г. До тогава длъжността временно изпълнява доц. Бойка Доневска, заместник-ректор на НХА.

Вижте още: РЕКТОРЪТ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА

В понеделник стана ясно, че бюджетът на Академията е изчерпан. Пред „Площад Славейков“ проф. Драчев заяви, че научава за проблема едва сега – от счетоводството не споделили реалната ситуация с него, имало намеци, но не и яснота за пълните размери на финансовия дефицит.

ТЕЧОВЕ В НОВИЯ КОРПУС НА АКАДЕМИЯТА  – ЧСЪВСЕМ НОРМАЛНИ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg