Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Това трябва да спре

3-годишно сирийско бежанче се удави в опит да достигне Гърция и спря дъха на цяла Европа

Скриваме малкия Айлан от фотографията, въпреки че тя вече е видяна милиони пъти в социалните мрежи. Както написаха от „Евронюз“: „Замазахме снимката, защото и вие не бихте искали хората да се взират в някого от вашето семейство“. - Това трябва да спре

Скриваме малкия Айлан от фотографията, въпреки че тя вече е видяна милиони пъти в социалните мрежи. Както написаха от „Евронюз“: „Замазахме снимката, защото и вие не бихте искали хората да се взират в някого от вашето семейство“.

Трагичната съдба на 3-годишния сириец Айлан Кюрди, който бе открит мъртъв, захвърлен от морето на плаж в Турция, трогна целия свят, а спиращите дъха снимки на крехкото телце се появиха на челните страници на редица световни медии. Това на свой ред отключи вълна от обществено говорене за онова, което Европа прави за огромния брой хора, които бягат от войната в Близкия изток и търсят убежище и човешко отношение в мирните страни.

Айлан е една от 12-те жертви на обръщането на лодка, отправила се към Гърция. Според световните медии момченцето е от Сирия, пътувало с цялото си семейство – и са загинали освен то, също и майка му и 5-годишният му брат Галип. А кадрите, разпространени първо в социалните мрежи, оставиха света без думи – и водещи печатни издания ги поместиха на първа страница в четвъртък сутрин.

„Мъничка жертва на една човешка катастрофа“ бе заглавието на „Дейли мейл“. „Гардиън“ излезе с „Шокиращата, жестока реалност на европейската бежанска криза“. „Ако тези изключително силни снимки на удавило се мъртво сирийско дете не променят отношението на Европа към бежанците, кое би го сторило“ – бе челото на „Индипендънт“. „Една снимка, пред която светът трябва да замълчи“ – написа италианският „Ла Република“.

„Евронюз“ публикува на страницата си във „Фейсбук“ една от снимките на малкия Айлан, на която образът му е размазан, и написа:

„Това не е едно удавено бежанско дете, това е Айлан Кюрди, на 3 години. (Замазахме снимката, защото и вие не бихте искали хората да се взират в някого от вашето семейство.) Той не е емблема на трагедията на имиграционната криза, той е синът на Абдула Кюрди. И е важно да запомним, че онова, което чуваме в новините, не е за прилив или вълна от бежанци – а за много отделни човешки същества, с имена, истории и чувства“.

Появиха се множество карикатури с призиви за човешко отношение към бежанците. Особено популярна стана рисунка, на която телцето на Айлан е поставено в бебешко креватче – заедно с надпис „Така трябваше да лежи той тази вечер. На сигурно място. На топло. Жив“.

Така трябваше да лежи той тази вечер. На сигурно място. На топло. Жив.

Така трябваше да лежи той тази вечер. На сигурно място. На топло. Жив.

Масово в социалните мрежи вече се разпространява и отворено писмо, адресирано включително и до българското правителство. Текстът, дело на платформата i100 на „Индипендънт“, е с апел, че всичко това трябва да спре – и само за часове бе споделен и коментиран хиляди пъти.

Но дали нещо може да се промени?

Вижте пълния текст на отвореното писмо:

Скъпи Дейвид Камемерън, Тереза Мей, Найджъл Фарадж, „Дейли Експрес“ (бел. ред. – които в деня, когато почти всички британски медии отразяваха малкия Айлан на първа страница, публикува история за изоставено куче), протестиращи в Германия, Кейти Хопкинс, Филип Хамънд, полиция в Унгария, правителства на България, Чехия, Естония, Унгария, Холандия, Полша и Словакия, британски граждани, чешки полицаи, туристи от Кос, Тони Абът, карикатуристи, членове на Ukip и потребители на социалните мрежи,

В последните няколко седмици и месеци вие сте отговорни за разпространението на антимигрантски и антибежански послания.

Някои от вас използваха дехуманизиращ език (бел. ред. – Дейвид Камерън сравни идващите бежанци с „рояк“).

Някои от вас реагираха на този език с неразбиране защо тези хора се опитват да достигнат Европа.

Някои от вас сваляха бежанци от влакове и им писаха цифри по ръцете (бел. ред. – полицията в Чехия).

Някои от вас просто строят стена (бел. ред. – в Унгария бе предложено издигането на стена по сръбската граница).

Някак сте загубили от поглед простия факт, че наши събратя – хора – са в отчаяна нужда от помощ, след като са избягали от смъртта и разрушението в родините си само за да се сблъскат с още по-опасно пътуване в Европа.

Някак сте спрели да виждате бежанци – а те са тъкмо бежанци – и се опитвате да им откажете подкрепата, която законно и морално им принадлежи.

Но това трябва да спре и трябва да спре сега. Трябва да спре, защото умират хора и умират с хиляди; защото репутацията на Европа като шампион в опазването на човешките права се разпада; защото ако не действаме сега, ще съжаляваме в остатъка от историята си.

Това трябва да спре, защото мъртво бежанско дете се удави край европейските брегове.

Достатъчно е. Поведението ни трябва да се промени. Вижте човека, а не въображаемата опасност, че нещо друго освен живота му е застрашено.

Развива се бежанска криза като никоя друга от Втората Световна война насам и сега е времето да помогнем на хората, които се нуждаят най-много.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90