VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Този фест може да носи името на Милчо, направил най-много за джаза

Три джаз вечери с шест концерта в Пловдив. И още: богата паралелна програма по клубовете, литературни вечери, прожекции...

Милчо Левиев (1937 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Този фест може да носи името на Милчо, направил най-много за джаза

Милчо Левиев (1937 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Пред трудни решения ще се изправят следващия уикенд, между 29 октомври и 2 ноември, почитащите джаза жители и гости на Пловдив. Ще трябва да избират между легендарен американски китарист – даже двама, най-успешния български джазмен в чужбина, ексцентрична португалска певица, нашумяла австралийска басистка… Хубавото е, че всеки, който има интерес и достатъчно време, може да се наслади на пълната програма в трите дни на „Пловдив джаз фест“. Но за гостите от други градове това не е много лесно.

Ако се наложи да останем в Пловдив само една вечер, това ще трябва да бъде 1 ноември. Тогава ще имаме шанса да видим две големи имена заедно в Дома на културата „Борис Христов”, тъй като легендарният американски китарист Джон Скофийлд обединява сили с известния блус певец и пианист (понякога и китарист) Джон Клиъри. Клиъри е англичанин, но се е преместил в Ню Орлиънс, „за да изучава музикалната култура и живота” в града на своите герои. Скофийлд и Клиъри работят заедно за първи път през 2008 г. и от тогава са направили заедно няколко турнета.

Звездите ще излязат на сцената в 21,30 ч., а преди тях от 20 ч. ще свири триото на Кърт Розенуинкъл – виртуозен джаз китарист, който в последния си албум от 2019 г. експериментира с необичайни тембри, звуци и темпа. Но ако съдим по концертните му изяви с триото от тази година, можем да очакваме по-стандартна програма. И в двата случая срещата с този влиятелен музикант обещава да бъде много интересна.

Вижте още: ДЖАЗ ИКОНАТА ДЖОН СКОФИЙЛД С КОНЦЕРТ НАЕСЕН В ПЛОВДИВ

Америка за България

Никак не бихме искали да пропуснем и двата концерта във финалната вечер на фестивала, посветена изцяло на българския джаз. Тя ще започне с концерта „Виждам птица да лети“ – почит към рано отишлия си пианист и композитор Румен Тосков-Рупето – една от най-важните и обичани личности в българския джаз. Сред участниците ще бъдат пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров и барабанистът Мартин Хафизи.

Финалната точка в официалната част от фестивала ще постави Петър Славов-младши – с няколко „малки истории”. „Little Stories“ е името на неговия съвсем нов, първи солов албум, който пловдивската публика ще има шанса да чуе преди всички други. С Петър Славов идват и трима млади, но вече известни на джазфеновете музиканти: Джон Елис – саксофон, Лорънс Фийлдс – пиано и барабанистът Марк Маклийн. Всяка композиция в албума, който на 2 ноември ще бъде представен в Пловдив, е изцяло вдъхновена от различна история.

Петър Славов е работил с някои от най-значимите имена в музиката като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Алфредо Родригес, Чучо Валдес… и е свирил на най-престижните сцени и фестивали в над 40 държави на 5 континента.

Вижте още: ДЖАЗМЕНЪТ ПЕТЪР СЛАВОВ: СЛАВИ ТРИФОНОВ ОСВОБОДИ ХОРАТА ОТ СРАМА, ЧЕ СЛУШАТ ЧАЛГА

Паралелната програма на фестивала също е доста богата. Тя предлага клубни концерти на „Funkallero“ и „Next Step Project“; джем сешъни; литературни премиери, прожекция на филма „Психоанализа и джаз“; концерт на финалистите от Конкурса за млади джаз изпълнители и първо издание на „минифестивала” „Jazztronica“.

През последните години „Пловдив Джаз Фест“ присъжда и две награди – организаторите на фестивала отличават артисти, допринесли много за развитието и утвърждаването на джаза в страната ни. През 2019 г. награда за цялостен принос в джаза ще бъде връчена на Теодосий Спасов, а на големият джаз пианист и композитор Васил Пармаков ще бъде присъдено посмъртно отличие.

И накрая имаме едно предложение: както е добре известно, няма друга личност, направила за българския джаз повече от Милчо Левиев – като изпълнител, композитор, организатор, учител, вдъхновител… Няма ли да е най-естествено, ако джазфестивалът в неговия роден град получи неговото име?

Вижте още: ПОЧИНА ГОЛЕМИЯТ ДЖАЗМЕН МИЛЧО ЛЕВИЕВ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg