Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Този меч ще въздаде смърт. Може би и на Церсей?

Новите снимки от „Игра на тронове“ провокират теории за нерадостната съдба на кралицата на Вестерос

Наглед обичайна гледка в Кралски чертог? Не съвсем. Снимка: НВО - Този меч ще въздаде смърт. Може би и на Церсей?

Наглед обичайна гледка в Кралски чертог? Не съвсем. Снимка: НВО

Първите снимки от седми сезон на „Игра на тронове“ са факт само от няколко дни, но вече вдъхновяват фенски теории, свързани със смъртта на един от основните персонажи в сериала на НВО, пише „Индипендънт“.

Сред новите кадри от предстоящия сезон има фотография на Ланистърови – Церсей (Лина Хийди) и Джайм (Николай Костер-Валдау) са един до друг при Железния трон в Кралски чертог. Но според потребители на социалната мрежа „Редит“ нищо не е толкова просто. На пръв поглед имаме нищо и никакво изображение на двамата любовници/брат и сестра, рамо до рамо. Но не е само това, твърди човек с псевдонима xpbso. Съсредоточете се върху дръжката на меча на Джайм – украсена с червени камъни и златни ивици.

Разпознахте ли този меч?

Обикновеният почитател на „Игра на тронове“ може и да не помни, но този меч се е появявал и преди – в сезон IV, когато Джофри го използва да унищожи книгата – сватбен подарък от Тирион.

Самият факт, че оръжието не е виждано от два сезона, не би бил значителен в много други сериали, но предвид, че говорим за „Игра на тронове“, почти със сигурност присъствието му в кадъра има пряко отношение към съдбата на Ланистърови следващия сезон. В подкрепа на това е и името на меча от валирианска стомана – „Плачът на вдовицата“.

Дали Джайм би могъл да използва острието, за да сложи край на живота на сестра си, останалата вдовица Церсей? Може да изглежда като удар напосоки, но в „Троновете“ всичко може да се случи, нищо, че тази теория противоречи на друга, в която палачът на кралицата на Вестерос е различен герой.

Става дума за фенско предположение, че Церсей ще бъде убита от Джон Сняг. Тази идея се опира на ретроспекция, която видяхме в началото на пети сезон. Тогава младата Церсей се срещна с Маги Жабата и ѝ бе направено пророчество. Със смъртта на Томен в края на шести сезон то бе почти завършено.

Джон Сняг в Зимен хребет

Жабата предрече още, че Церсей ще умре от ръката на „валонкар“, термин за „малък брат“ на висш валириански език – все още предстои да видим кой ще попълни тази роля. Очевидно има множество теории, повечето от които логични, но ето какво написа преди няколко дни dremling в „Редит“:

„Да цитираме края на пророчеството за Церсей: „А щом сълзите ти те пресушат, валонкарът ще стисне бялата ти шия в шепите си и ще ти отскубне живота“. Предвид, че „валонкар“ е „малък брат“ на валириански, мнозина смятат, че Джайм или може би Тирион ще убие Церсей. Според мен в сериал така непредсказуем като „Игра на тронове“ това би било твърде очевидно. „Валонкар“ означава „малък брат“, а не малкият брат на Церсей. Така че убиецът ѝ трябва да е някой, който е малък брат.

Но щом казваме това на валириански, то човекът трябва да има валирианска кръв. Таргариен имат валирианска кръв. Джон Сняг е Таргариен. Той е малък брат (бел. ред. – полубрат) на Ренис и Егон. Той иска да убие Церсей. Мисля, че е много вероятно да го направи“.

А има и още един вариант. Някои предполагат, че „валонкар“ на висш валириански може да не предполага даден пол – т.е. да не става дума за „малък брат“, а за „малка сестра“. Аря Старк, която Джон често нарича „малката ми сестричка“, има подробен списък за убиване. И в него на първо място е Церсей Ланистър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg