Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Този патриарх е за боклука

Дървеният Евтимий се крие в храстите. Щеше да е още по-добре, ако беше скрит изцяло

Ако влезете в тревата и застанете отпред, идва изненадата - патриархът бил китаец! Или поне така го е направил авторът. Снимки: Емил Георгиев - Този патриарх е за боклука

Ако влезете в тревата и застанете отпред, идва изненадата - патриархът бил китаец! Или поне така го е направил авторът. Снимки: Емил Георгиев

Втори патриарх Евтимий в София? Освен великолепната скулптура на Марко Марков, известна като Попа? Да, има такъв паметник, макар че е напълно излишен. Вероятно малцина софиянци знаят за него, оказва че дори мнозина от специалистите не подозират за съществуването му. А от 8 години си стои близо до последната спирка на трамвай номер 10 на Кръста.

По-вероятно е да минете покрай него, без да го забележите – дървеният патриарх Евтимий е полускрит в храстите, встрани от тротоара. Щеше да е по-добре, ако беше скрит изцяло – всеки паметник, който изглежда така, не бива да притеснява невинните минувачи.

Отстрани Евтимий – версия 2 прилича на изсъхнал дънер. Това се е получило от намерението на автора да издялка фигурата на последния патриарх, издигнал кръст съм небето, вероятно в отчаян опит да спре османското нашествие.

Но това се вижда, само ако влезете в тревата и застанете отпред. Тогава идва изненадата – патриархът бил китаец! Или поне така го е направил авторът – като роден брат на Конфуций или Лао Дзъ (по думите на познавачи).

Авторът се казва Господин Господинов и е доста по-интересен от творбата си. Най-важното, което трябва да знаем за него е, че не е роден с художествено-творческа дарба, която е развивал постепенно. При него всичко се е случило изведнъж. Като преломен момент в живота Господинов сочи среща с извънземно над езерото Балатон през 1980-а. Тогава му се появила нова дарба – да рисува и вае скулптури. Може би това обяснява всичко.

Необяснимо е само как и защо в София е много по-лесно да се появи паметник без високи художествени качества, отколкото обратното.

p3

p2

p8

p1

p4

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах