POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Традицията като абстракция от дърво

Роберт Цанев с изложбата „След Париж“ в „Арт алея“ – очарование на хармоничните контрасти

„Ретроформи (конче)“, орех, Роберт Цанев. Снимки: Авторът - Традицията като абстракция от дърво

„Ретроформи (конче)“, орех, Роберт Цанев. Снимки: Авторът

С изложбата „След Париж“ на единствения абстракционист в най-вярното на традициите изкуство, дърворезбата, откри 15-ия си, юбилеен сезон столичната галерия „Арт алея“. Преподавателят в катедра „Резба“ на Художествената академия Роберт Цанев се представя с 18 пластики, барелефи и картини от дърво. Както обикновено, галерията представя ярка индивидуалност, с постижения в изграждането на собствен стил, език и принос.

Подходът на Роберт Цанев е далеч от този на познатите школи в дърворезбата. Той рядко резбова, по-често сглобява предварително подготвени, изрязани, намерени, понякога оцветени детайли – практиката на сглобяването съществува и при старите майстори, но е скрит, а не търсен ефект. Дървото (ясен, круша, орех, дъб, липа, череша, тасманийско дърво) във всичките му „агрегатни“ състояния (кора, дъска, клонки) е основният материал, но не единственият. Заради контраста, подчертаващ неговата естествена, топла „дървестност“, тук-там в сглобките са вкарани метални мрежи, нитове, а в един случай („Шестият елемент“) и транзисторна схема.

Получените обекти, някои от тях чисто абстрактни („Три врати“, „Прозорец“, „Баланс“), други наподобяващи зооморфната керамика от неолита („Птица“, „Конче“), трети, като ръчно тъкани черги (картините от цикъла „Топографски карти“), а четвърти сякаш с култово, религиозно предназначение („Кубохранителница“, „Ретроформи/бик“) очароват, озадачават и радват с необичайните си хармонични контрасти и ритмичните съчетания на форми и фактури.

В последните три години художникът е участвал в симпозиуми в Унгария, Италия, в Париж – Франция (откъдето идва и името на изложбата), но за първи път творбите му, създадени през това време, са събрани на едно място – в „Арт алея“ (ул. „Уилям Гладстон“ №51А). Изложбата „След Париж“ ще остане в галерията до 14 октомври.

Роберт Цанев е роден  през 1963 г. в Габрово. Син е на прочутия резбар и скулптор проф. Кънчо Цанев и брат на проф. Петер Цанев. Завършва художествената гимназия в София (1982) и Художествената академия „Николай Павлович“, специалност резба през 1987 г., където от 1993-а е доцент в катедра „Резба“. Участвал е в десетки изложби и пленери по дървопластика у нас и в чужбина.

Скулпторът Роберт Цанев пред дървената си картина „Топографска карта III“

„Прозорец“ (череша, ясен, орех, дъб, липа)

„Кубохранителница (съхранява парченце дърво на 2000 години от Тасмания)“, дъб, ясен, орех

„Квадратно слънце“

„Птица“, орех, дъб, тасманийско дърво

„Шестият елемент“, фрагмент

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg