Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

(Трагикомична) Хроника на коронавируса в Квадрат 500

Изложба „по действителен случай“ с над 20-метров свитък с рисунки на Алла Георгиева

„Коронавирусът в България“ представя и няколко конспиративни тероии, възникнали в първите дни на пандемията от Ковид-19. Снимки: Национална галерия Квадрат 500 - (Трагикомична) Хроника на коронавируса в Квадрат 500

„Коронавирусът в България“ представя и няколко конспиративни тероии, възникнали в първите дни на пандемията от Ковид-19. Снимки: Национална галерия Квадрат 500

Двадесетметров свитък с рисунки, вдъхновени от реални събития покрай коронавирусната пандемия, ще представи Националната галерия в „Квадрат 500“. Техен автор е художничката Алла Георгиева, която в продължение на два месеца, докато трае първият локдаун, създава 61 рисунки с китайски туш върху хартия. Откриването на „Дневник. Коронавирус в България“ се планира на 18 март от 17 до 20 ч., при спазване на противоепидемичните мерки и контролиран достъп на посетителите.

Рисувани всеки ден от 13 март до 13 май 2020 г., рисунките пресъздават миналата година през хумора и иронията. В опит „да задържи и запечата изплъзващото се време“, художничката създава хроника на отминали събития – всяка рисунка е придружена с точния брой новозаразени за деня. Идеята хрумва на Алла дни след обявяването на първия случай със заразен от Ковид-19 у нас на 8 март 2020 г.

Началото на свитъка е поставено на 13 март 2020 г.

Художничката, определяща се за „арт Плюшкин“, забелязва руло хартия, „търкалящо се в дома ѝ“ и започва да го изпълва с реакциите си, без предварителни скици и „в крачка със случващите се събития на prima vista с четка и черен китайски туш“. Рисунките споделя в социалните мрежи и окуражена от приятели и последователи, замисля да оформи като дневник. Постепенно проектът се превръща в дълъг свитък – символ на историческата памет от древни времена, отразяващ като на стоп кадър драматичните събития и безкрайния поток от всекидневната информация, свързана с коронавируса.

Рисунките пресъздават първите два месеца на извънредното положение у нас.

Разгледах в интернет свитъци от различни епохи и веднага усетих връзката – коментира художничката, която в началото избира свитъка несъзнателно. – Древните свитъци повествуваха за най-важните, за изключителните събития в историята на своите народи. Моят свитък илюстрираше изключителността на това необичайно явление – пандемията от COVID-19 с фокус България. Свитъкът като форма създава особена интимност на преживяването на произведението на изкуството.

Пресъздадените ситуации, стигащи понякога до абсурд, предизвикват смях и създават закачлива атмосфера, но зад нея прозира тъжната констатация за изплувалите наболели проблеми в живота ни.

 „Хуморът и иронията бяха призма, през която гледах към случващите се събития – казва Георгиева. – Цялата ситуация беше толкова необичайна, объркваща, налудничава и често абсурдна, че просто нямаше как да бъде представена по друг начин.

Дневникът е замислен като хумористичен исторически разказ, но в него прозира и тъгата на равносметката.

С горчива ирония художничката захвърля публиката във водовъртежа на актуалните събития, съпътстващи ежедневието ни – стрийминг на театрални и оперни представления, фитнес и футбол онлайн, виртуални турове на музеи, галерии, ежедневни брифинги с най-новите данни за заболеваемостта… Някои от действащите лица са познати, надписът „суперзвезда“ се чете до шарж на генерал Мутафчийски.

Генерал Мутафчийски е „суперзвезда“ в шарж на Алла Георгиева.

„Дневник. Коронавирус в България“ може да бъде разгледана до 23 май. Куратор на изложбата е д-р Боряна Вълчанова. Произведението принадлежи на Колекция „Слава Наковска и Недко Солаков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС