Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тръгва филмът за Кристо – портрет на чудесната лудост

Документалният филм „Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов с прожекции в избрани столични кина (видео)

Кристо на платформа, плаваща в италианското езеро Изео около неговите „Плаващи кейове“ през 2016 г. Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Тръгва филмът за Кристо – портрет на чудесната лудост

Кристо на платформа, плаваща в италианското езеро Изео около неговите „Плаващи кейове“ през 2016 г. Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Да ходиш по вода“, документалният филм на Андрей Паунов за инсталацията на Кристо „Плаващите кейове“, ще тръгне на 20 декември в избрани столични кина. Зрителите ще имат шанса да го гледат още на 7 декември в Дома на киното, където прожекцията ще се осъществи в присъствието на племенника на Кристо – Владимир Явашев, и режисьора на филма.

Световната премиера на „Да ходиш по вода“ бе на Международния филмов фестивал в Торонто през 2018 г., а в България откри „София филм фест“ през март 2019 г. Това бе единствената прожекция у нас в рамките на фестивала – зала 1 на НДК бе препълнена, а стотици зрители не успяха да гледат филма. Още при първата ѝ поява, документалната продукция направи впечатление на критиците, които я нарекоха „портрет на чудесната лудост“.

Вижте още: ФИЛМЪТ, ПОРЪЧАН ОТ КРИСТО: ПОРТРЕТ НА ЧУДЕСНАТА ЛУДОСТ

„Да ходиш по вода“ проследява процеса по реализирането на проекта на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“, замислен още през 1970 г. Показани са различните етапи на подготовка, както и трудностите, с които екипът се сблъсква, когато интересът на посетителите надминава предвидените параметри и бъдещето на инсталацията е застрашено. „Плаващите кейове“ става реалност през 2016 г. в италианското езеро Изео, в подножието на Алпите. Вместо Жан-Клод, която си отива през 2009 г., за изработването на инсталацията на Кристо помага племенникът му Владимир.

Вижте още: СИЯНИЕТО В ИЗЕО (СНИМКИ)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС