Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Тръгва филмът за Кристо – портрет на чудесната лудост

Документалният филм „Да ходиш по вода“ на режисьора Андрей Паунов с прожекции в избрани столични кина (видео)

Кристо на платформа, плаваща в италианското езеро Изео около неговите „Плаващи кейове“ през 2016 г. Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Тръгва филмът за Кристо – портрет на чудесната лудост

Кристо на платформа, плаваща в италианското езеро Изео около неговите „Плаващи кейове“ през 2016 г. Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Да ходиш по вода“, документалният филм на Андрей Паунов за инсталацията на Кристо „Плаващите кейове“, ще тръгне на 20 декември в избрани столични кина. Зрителите ще имат шанса да го гледат още на 7 декември в Дома на киното, където прожекцията ще се осъществи в присъствието на племенника на Кристо – Владимир Явашев, и режисьора на филма.

Световната премиера на „Да ходиш по вода“ бе на Международния филмов фестивал в Торонто през 2018 г., а в България откри „София филм фест“ през март 2019 г. Това бе единствената прожекция у нас в рамките на фестивала – зала 1 на НДК бе препълнена, а стотици зрители не успяха да гледат филма. Още при първата ѝ поява, документалната продукция направи впечатление на критиците, които я нарекоха „портрет на чудесната лудост“.

Вижте още: ФИЛМЪТ, ПОРЪЧАН ОТ КРИСТО: ПОРТРЕТ НА ЧУДЕСНАТА ЛУДОСТ

„Да ходиш по вода“ проследява процеса по реализирането на проекта на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“, замислен още през 1970 г. Показани са различните етапи на подготовка, както и трудностите, с които екипът се сблъсква, когато интересът на посетителите надминава предвидените параметри и бъдещето на инсталацията е застрашено. „Плаващите кейове“ става реалност през 2016 г. в италианското езеро Изео, в подножието на Алпите. Вместо Жан-Клод, която си отива през 2009 г., за изработването на инсталацията на Кристо помага племенникът му Владимир.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вижте още: СИЯНИЕТО В ИЗЕО (СНИМКИ)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3