Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тръгва нов вестник. „Прас-прес“, орган на невъзпитаните карикатуристи

Христо Комарницки: Ще се борим да върнем изгубения смисъл в словосъчетанието „свободно слово“

Карикатуристът Христо Комарницки позира с „Прас-прес“ пред Народното събрание. Снимка: Личен архив  - Тръгва нов вестник. „Прас-прес“, орган на невъзпитаните карикатуристи

Карикатуристът Христо Комарницки позира с „Прас-прес“ пред Народното събрание. Снимка: Личен архив

Успоредно с тиража и обективността си, българските вестници загубиха в последните години влиянието си. Това е тенденция, наблюдавана не само у нас – някои от най-големите печатни медии по света спряха хартиените си издания и вече съществуват единствено в интернет. Навикът обаче да разгърнеш сутрин вестника е силен като кафето, с което е в съвършена симбиоза. С тази подробност, че у нас желанието да бъдеш в крак с последните новини е мутирало в страст да научиш последните клюки. Затова със залеза на сериозната преса и възхода на интернет, в България процъфтяват и прас-прес изданията.

„Прас-прес“ е събирателно название на медиите от империята на Делян Пеевски, иронизиращо ги като източник на „обективна” и „безпристрастна” журналистика, пълни с „полезна” информация. „Прас-прес“ е и името на ново сатирично издание на българския вестникарски пазар, зад което стоят неколцина карикатуристи. Поканихме един от тях, Христо Комарницки, да ни разкаже за това начинание в едно блиц-прас-интервю.

– Вестник или списание – какъв тип издание ще бъде „Прас-прес“, г-н Комарницки?

– „Прас-прес“ ще бъде сатиричен вестник, първоначално двумесечно издание, след време ще го превърнем в седмичник.

– Каква е концепцията му?

– Акцентът ще пада върху изображенията – карикатури, комикси, фотографии, колажи, всичко онова, което за младите е просто мем. Разбира се, ще имаме и текстове, само от подбрани автори. Няма да прилагаме никакви форми на (авто)цензура.

– Хумористичната преса има традиции у нас, но след промените оцеля едно-единствено издание – „Стършел“. А печатните издания силно намаляха. Какви са амбициите ви в този контекст?

– Амбицията ни е да върнем изгубения смисъл в словосъчетанието „свободно слово“. Ще се борим за доверието на читателите с честна и открита позиция. Смятаме, че има огромна ниша за издание като нашето.

– Кои са в екипа, външни и щатни автори?

– Вестникът е създаден от четирима карикатуристи – Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов и моя милост, и журналиста Иван Бакалов. Привлякохме и външни автори като д-р Тони Филипов, Самуил Петканов, Здравко Попов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев, г-н Балев и др.

– Кой финансира изданието?

– Първият брой на вестника излиза с подкрепата на наши приятели и съмишленици. Никоя партия, фондация, корпорация или друга организация не стои зад нас.

– Кога излиза първият брой?

– Брой първи на „Прас-прес“ ще излезе на пазара на 1 март на цена от две-трети билетчета за градския транспорт в София – 99 ст.

– Кои ще бъдат героите в „Прас-прес“?

– Всички персонажи от политическия, културния, спортния, медийния и изобщо обществения свят (не само българския) са добре дошли на страниците ни. Няма да крием никого.

– Имате намерение да пишете за култура – как ще опровергаете твърдението, че културата е последна дупка на кавала в държавата?

– Искаме да опровергаем битуващото мнение, че българинът се опростачва прогресивно – ще пишем активно по теми от областта на културата – критика за книги, музика, филми, театър и прочие, поднесена на езика на хумора, но при все това достатъчно сериозна и авторитетна. Искаме читателят да казва: „Прочетох го в „Прас-прес“, затова ще отида да гледам това представление, или ще си купа еди-коя-си книга“.

Теодор Ушев, първият български творец, номиниран за Оскар. Карикатура: Христо Комарницки

– Смехът стана територия на евтиния, но скъпо платен хумор – коя е вашата аудитория?

– Нашата публика са интелигентните хора, които не можеш да залъжеш с ерзац на хумора и сатирата. Оптимистично смятаме, че тези хора съществуват и не са малцинство.

– Излизате преди изборите, а кандидатите са карикатура до карикатура – какво още може да направи вашият екип за тях и за нас?

– Нашата работа по издаването на „Прас-прес“ стартира през есента на 2016-а, когато никой още не предполагаше, че тази пролет ще имаме нови избори. Вторият брой на вестника ще бъде посветен на предизборната кампания и партийните кандидат-депутатски листи. Няма да щадим никого.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах