Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тракийска царска корона в НИМ. Дарена ли е всъщност?

Регистрирана ли е била според Закона за културното наследство преди да попадне в музея?

Тракийската царска корона е от I век пр. н. е., изработена е от злато и не е в обичайната форма на венец от усукани златни клонки, а диадема, украсена с вертикални листа. - Тракийска царска корона в НИМ. Дарена ли е всъщност?

Тракийската царска корона е от I век пр. н. е., изработена е от злато и не е в обичайната форма на венец от усукани златни клонки, а диадема, украсена с вертикални листа.

Тракийска корона е постъпила в сбирката на Националния исторически музей, съобщиха от културния институт. Знакът на тракийската царска власт е от I век пр. н. е., изработен е от злато и не е в обичайната форма на венец от усукани златни клонки, а е диадема, украсена с вертикални листа, събрани подобно на лалета.

Ако датировката е вярна, това е една от короните на последните поколения тракийски царе преди римляните да превърнат Тракия в своя провинция. Описания на подобни корони, притежавани от елинистически царе, се срещат у Полибий и Ариан, обясниха експерти пред „Площад Славейков“.

Дарението е от частния колекционер Добромир Петров, твърдят от НИМ, без да уточняват как т. нар. колекционер е придобил съкровището и дали то е било регистрирано преди да бъде дарено, според Закона за културното наследство. Не се посочва също кога и в кой район на България е открита находката, а тази информация би могла да даде съществени следи за притежателя на короната.

„Венците са изключителна рядкост – досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции. НИМ досега е имал само един – открит преди няколко години в с. Златиница, Елховско“, се казва в съобщението от музея.

„Площад Славейков“ потърси експертното мнение на проф. Иван Маразов. След като видя снимка на короната, той обясни, че накитът вероятно е женски и не е уникален и дори не е рядък, подобни са намирани по нашите земи. Но по думите му е похвално, че диадемата е постъпила в колекцията на музея.

Представяме ви дословно съобщението, което получихме от НИМ, тъй като в него са посочени някои детайли около начина, по който короната се е появила в музея:

„ТРАКИЙСКА ЦАРСКА КОРОНА ПОСТЪПИ В НИМ

Днес, 16.12.2015 г. Божидар Димитров – директор на НИМ получи най-ценния си подарък за 70-годишния си юбилей – оригинален царски златен тракийски венец от I век пр.н.е.

Венецът му е подарен от частния колекционер Добромир Петров. Съгласно Закона за културното наследство, Божидар Димитров няма право да притежава културно-исторически ценности, затова той светкавично дари венеца на Националния исторически музей.

Венците са изключителна рядкост – досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции. НИМ досега е имал само един – открит преди няколко години в с.Златиница, Елховско.
Венецът ще бъде достъпен за медии днес от 12.30 ч. до 16.00 ч.

Директор: проф. Божидар Димитров“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90