Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тракийските ни съкровища – част от „Златната легенда“ в Япония

Експозицията ще бъде открита през октомври в Токио с реликви от България, Гърция, Италия, Франция

За Япония изпращаме Вълчитрънското златно съкровище. - Тракийските ни съкровища – част от „Златната легенда“ в Япония

За Япония изпращаме Вълчитрънското златно съкровище.

След трите месеца в Лувъра някои от най-ценните експонати и артефакти в изложбата „Епопея на тракийските царе“ ще станат част от друга експозиция – „Златната легенда“ в Япония. От 16 октомври до 29 май догодина наши съкровища ще бъдат представени в Токио, Сендай и Нагоя.

„Златната легенда“ ще покаже 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. Ние ще изпратим Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от Панагюрското съкровище, две златни диадеми и част от Варненския халколитен некропол, находките от който са считани за най-старото обработено злато в Европа.

В японската изложба ще бъдат включени културни ценности също от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и редица други. Експозицията ще гостува на Националния музей за западно изкуство в Токио, Музея на изкуството – префектура Мияги, гр. Сендай, и Музея на изкуството – префектура Аичи, гр. Нагоя.

Всички разходи по подготовката и реализацията на изложбата „Златната легенда” ще бъдат за сметка на Япония, уточняват от Министерството на културата.

Организаторите на проявата от японска страна са договорили нашето участие след редица срещи с представители на посолството на България в Токио и директорите на Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив и Регионалния исторически музей – Варна. На преговорите са участвали и представители на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи