Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Тракийските съкровища във Враца във витрини по световни стандарти

Конкурс награди най-добрия проект за преобразяване на залата с антични ценности

Венецът и наколенникът от Могиланската могила са сред най-ценните експонати в постоянната експозиция на Врачанския музей. Снимка: Фондация „Америка за България“ - Тракийските съкровища във Враца във витрини по световни стандарти

Венецът и наколенникът от Могиланската могила са сред най-ценните експонати в постоянната експозиция на Врачанския музей. Снимка: Фондация „Америка за България“

Залата „Тракийски съкровища“ в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде преобразена в модерна и интерактивна експозиция, съобщават от институцията. Реновацията е част от конкурса „Тракийски съкровища“, с който музеят, община Враца и Фондация „Америка за България“ търсиха най-добрата концепция за пространството.

Три проекта са били отличени от журито, като основното изискване било преобразяването на залата да се осъществи в съответствие с водещите световни музейни стандарти и да предложи незабравимо преживяване на посетители от различни възрасти, националности и нива на познаниe. Проектът, който ще бъде реализиран, е на „Архитектурно студио Ателие 3“, които получиха награда на стойност 25 хил. лв. Отделно, „Америка за България“ ще поеме разноските по осъществяването му.

Залата „Тракийски съкровища“ е акцент в постоянната експозиция на Врачанския музей. Сред най-ценните находки са златен венец и сребърен позлатен наколенник (кнемида). Открити са през 1965 г. при археологически разкопки на Могиланската могила в центъра на Враца.

Венецът от Могиланската могила наподобява лаврови клонки, тежи 205 грама и е изработен от чисто злато. Венецът е смятан за образец на античното ювелирно изкуство. Той е изработен толкова изящно, че при най-леко докосване звънти. Наколенникът е шедьовър на тракийското изкуство със своята майсторска изработка и изключителна украса. Изкован е от цял сребърен лист и е украсен с позлатени релефни животински изображения и орнаменти. Върху него пластично е моделирана Великата тракийска богиня, носеща на главата си златен венец. Наколенникът е символ на царската власт. Към колекцията са включени и множество златни и сребърни апликации.

В същата експозиция са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, представени от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, апликации и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник. В отделни витрини са подредени изделия на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Българското възраждане.

На второ място в конкурса е класиран проектът на „Анимейджър + HORA“ и „Sense Design“, наградени съответно с 15 хил. и 10 хил. лв. Подадени са общо 17 проекта на екипи от архитекти, археолози, историци, реставратори, експерти по дигитални технологии и маркетинг, и други.

„Надяваме се проектът, който ще бъде реализиран, да служи за пример, който може да се приложи и на други места в страната – сподели Нанси Шилър, председател на „Америка за България“, на церемонията по награждаването. – Поканихме и международно признати експерти от музея „Field“ в Чикаго и от архитектурно бюро „Skolnick“ в Ню Йорк, които да се присъединят към българските си колеги в журито. Изключително сме впечатлени от високото ниво на участвалите проекти.“

„В конкурса участваха активно млади и амбициозни български архитекти и дизайнери – коментира Нарцис Торбов, главен уредник и завеждащ отдел „Археология“ в музея във Враца до юни 2021 г. –  Техните предложения се отличават с новаторски, архитектурни, технически и експозиционни решения. Те са изцяло съобразени със специфичните особености на находките от Могиланската могила и останалите артефакти, представящи развитието на златарството на територията на днешна Северозападна България през предходните столетия. Предложените проекти са подчинени на идеята за съхраняване и представяне пред българската общественост на богатото национално културно-историческо наследство.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах