POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тръмп иска да прави правителствена телевизия – като опонент на Си Ен Ен

А държавна медия вече има – радио „Гласът на Америка“

Повечето американски медии иронично коментират идеята на президента Доналд Тръмп с факта, че денят бил беден откъм новини. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тръмп иска да прави правителствена телевизия – като опонент на Си Ен Ен

Повечето американски медии иронично коментират идеята на президента Доналд Тръмп с факта, че денят бил беден откъм новини. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп иска правителството да пусне своя телевизия и „да покажем на света какви сме наистина, велики!“. Тръмп сподели идеята си под формата на следобеден пост в Туитър. С новата правителствена телевизия той иска да конкурира Си Ен Ен – отявлени критици на управлението му.

„Докато Си Ен Ен не се справя добре в САЩ на базата на рейтингите, извън Щатите те почти нямат конкуренция. По целия свят Си Ен Ен има силен глас, който изобразява САЩ по нечестен и погрешен начин – пише президентът. – Нещо трябва да се направи, като не изключвам възможността САЩ да пусне своя световна медия, за да покажем на света какви сме наистина, ВЕЛИКИ!“

Всъщност, САЩ вече финансира медии със световно покритие, например радио „Гласът на Америка“, с бюджет от 235 млн. долара, повече от хиляда служители и програми на над 40 езика. „Гласът на Америка“ се ръководи от Джон Лансинг, бивш президент на медийната компания „Scripps Network“, купена по-рано през годината от „Дискавъри“.

По времето, когато Тръмп встъпва в длъжност, много негови опоненти изразиха своите притеснения, че президентът ще опита да повлияе на новинарските емисии на радиото, но Лансинг увери, че подобно действие би било „незаконно“. „Гласът на Америка“ сравнява журналистическите си стандарти с Би Би Си.

Хрумването на Тръмп бе прието със скептицизъм и отвращение в социалните мрежи, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

„Тръмп поставя на обсъждане идеята за правителствена телевизия заради нещастията си със Си Ен Ен“, смята Питър Бейкър, кореспондент на „Ню Йорк Таймс“ в Белия дом.

„Може би „Тръмп тв“ все пак не е мъртвородена идея“, пише Джош Доузи, репортер на „Вашингтон поуст“.

Повечето американски медии иронично коментират идеята на президента с факта, че денят бил беден откъм новини. Тръмп и преди е заплашвал да отнеме лиценза на някои телевизии заради начините, по които отразяват теми, свързани с управлението му – закана, която няма как да осъществи, тъй като това не е в правомощията му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg