Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тръмп пише „книгата на всички книги“, големите издателства не я искат

Мемоарите му няма да са фактологично верни и публикуването им ще предизвика бунт сред служителите, обосновават се издателите

„Някои от най-отвратителните хора на земята са на върха на издателските къщи“, заяви Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тръмп пише „книгата на всички книги“, големите издателства не я искат

„Някои от най-отвратителните хора на земята са на върха на издателските къщи“, заяви Доналд Тръмп. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп е посветил времето си, след като напусна Белия дом за написването на „книгата на всички книги“, но големите издателства в САЩ са заявили, че никога не биха издали мемоарите на американския президент (2017 – 2021). Аргументите им са, че договорът с Тръмп би предизвикал „бунт сред служителите“, а и освен това ще „бъде твърде трудно да получат книга, която е фактологично вярна“, пише „Гардиън“.

„Вашингтон Пост“ изчислява, че по време на мандата си бившият президент е изказал над 30 хил. твърдения, които са или напълно погрешни, или подвеждащи.

В изявление от миналата седмица 75-годишният Тръмп заяви, че „е отказал две сделки за книги от най-неочакваните издателства“, които не е назовал.

„Не искам договор засега – казва той. – Пиша като побъркан и когато му дойде времето, ще видите книгата на всички книги.“

Бившата администрация на Тръмп активно издава мемоари, но служителите в издателствата често се противят да работят по тях. В края на април над 200 издатели от „Саймън и Шустър“ подписаха заявление против публикуването на книгата на вицепрезидента Майк Пенс, защото смятат, че издателството не трябва за промотира предразсъдъците.

На 15 юни „Политико“ съобщи, че представители на „Пенгуин Рандъм Хаус“, „Ашет“, „Харпър Колинс“, „Макмилън“ и „Саймън и Шустър“ никога не биха издали мемоар на Тръмп.

„Всъщност ще бъде твърде трудно да получим книга, която е фактологично вярна – цитира „Политико“ неназован представител на едно от издателствата. – Това ще бъде проблем. Ако той не може да признае дори, че е загубил изборите, тогава как да публикуваме това?“

Друг изразява скептицизма си, че Тръмп е получил две сделки от издателства:

„Той е прецакал толкова много издатели преди да се кандидатира за президент, затова никой от големите пет не би работил с него отново“.

Кийт Ърбън от литературната агенция „Javelin“, уредил публикуването на няколко книги на Тръмп на пазара, споделя пред „Политико“:

„Няма значение какви са ползите от договор с Тръмп, главоболията на един такъв проект далеч ще надхвърлят потенциала, когато голямо издателство направи равносметката. Всеки редактор, достатъчно смел, за да купи мемоар на Тръмп, е изправен пред кошмара на фактологичната проверка, масов отлив на други автори и бунтове на служители“.

В друго изявление, последвало второто, Тръмп настоя, че „две от най-големите и престижни издателства ми направиха много солидни предложения, които аз отказах“, но отново не посочи имената им.

„Това не означава, че няма да ги приема някога в бъдеще, защото така или иначе вече пиша книгата. Това ще бъде най-голямата от всички досега и с 39 книги, писани от мен или за мен, дали някой наистина вярва, че е над изкарването на много пари? Някои от най-отвратителните хора на земята са на върха на тези компании“, написа той.

Очакванията са, че мемоарите на Тръмп ще излязат от малко и по-непопулярно американско издателство. Бившият президент има няколко бестселъра зад гърба си, написани с помощта на опитни писатели. Един от тях – Тони Шварц, написал „Изкуството на сделката“ от 1987 г., обяви през 2016 г., че в наши дни би променил това заглавие на „Социопатът“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90