Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тръмп предлага закриване на фондове за изкуства и науки

За първи път президент на Съединените щати отправя официално такова искане

Никога преди Републиканската партия, предлагала елиминиране на фондовете в миналото, не е била толкова близо до затварянето на организациите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тръмп предлага закриване на фондове за изкуства и науки

Никога преди Републиканската партия, предлагала елиминиране на фондовете в миналото, не е била толкова близо до затварянето на организациите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият федерален проектобюджет на Доналд Тръмп предизвика сериозни страхове у мнозина художници, музеи и културни организации в Съединените щати. Предложението, публикувано в четвъртък сутринта, включва елиминиране на Националния фонд за изкуствата и Националния фонд за хуманитарните науки, съобщава „Ню Йорк таймс“.

Сред предложенията са и рестрикции за Корпорацията за публично разпространение – ключов източник за американската обществена телевизионна мрежа Пи Би Ес – както и за международния изследователски център „Удроу Уилсън“.

Това е първият случай, в който президент призовава за затваряне на фондовете. Те са създадени през 1965 г., когато Линдън Джонсън подписва закона за тях с мотива, че всяка „напреднала цивилизация“ трябва изцяло да цени изкуствата, хуманитарните науки и културната активност.

Въпреки че общият годишен бюджет на двата фонда – около 300 милиона долара – е малка част от общо 1,1-милиардния публичен дискреционен харч, субсидии от тези агенции са оценяват високо като финансови спасителни пояси и отличия за художници, музиканти, писатели и учени от десетилетия насам.

Нищо за фондовете или другите две организации няма да се промени незабавно, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Федералният бюджет се пише от Конгреса, а не от президента, и бюджетните планове на Белия дом са по-скоро политически документи, които очертават приоритетите на държавния глава.

Все пак, никога преди Републиканската партия, предлагала елиминиране на фондовете и в миналото, не е била толкова близо до затварянето на агенциите – в момента партията контролира и двете камари на Конгреса, Белия дом, а сега вече и фискалния план на президента. Администрацията на Рейгън също искаше да спре фондовете в един момент, но се сблъска с мнозинството на Демократите в Камарата на представителите.

Но сега, през 2017 г., е неясно дали онези от републиканците, които са по-скоро склонни да подкрепят фондовете, ще се опълчат самосиндикално на президент от собствената си партия. Тръмп излезе с предложението, въпреки че дъщеря му Иванка е дългогодишен поддръжник на изкуствата, а Карън Пенс, съпругата на вицепрезидента Майк Пенс, е отявлен застъпник на арт терапията, а също така е и художничка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg