Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Тръмп: Спайк Лий ми отправи расистки удар

Американският президент предизвикан от речта на режисьора на церемонията на оскарите

Спайк Лий (вдясно) на церемонията на оскарите и президентът Доналд Тръмп. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Тръмп: Спайк Лий ми отправи расистки удар

Спайк Лий (вдясно) на церемонията на оскарите и президентът Доналд Тръмп. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Церемонията по раздаването на 91-вите награди „Оскар“ на 25 февруари развълнува не само света на киното, а отекна и в политическите среди. Американският президент Доналд Тръмп отговори на речта на Спайк Лий от „Долби Тиатър“, определайки я като „расистки удар“ срещу него, съобщава „Гардиън“.

61-годишният режисьор получи статуетка за най-добър адаптиран сценарий за филма си „Черен в клана“ („BlacKkKlansman“). По време на речта си Лий напомни, че февруари е „месецът на черната история“, говори за робството и заветите му и сподели, че пра-прабаба му е била робиня.

„Искам да спомена пред света тази вечер предците ни, които построиха тази страна, за да се получи това, което е тя днес, [да припомня] и геноцида над коренното население. Ако всички се свържем с предците си, ще имаме любов, мъдрост и ще възвърнем човечността си. Ще бъде силен момент – каза Лий от сцената. – Президентските избори през 2020-а наближават. Нека се мобилизираме, нека бъдем от правилната страна на историята. Направете моралния избор межбу любовта и омразата. Нека постъпим правилно!“

На последвалата пресконференция Лий бе попитан от журналистите дали „Черен в клана“ е променил Америка. Той отговори, като припомни събранието на бели националисти в Шарлътсвил, Вирджиния, през август 2017 г., когато 32-годишен контрапротестиращ бе премазан с кола от екстремист. Кадри от инцидента са включени от Лий и в последния му филм. Тръмп тогава коментира, че „от двете страни на протеста има свестни хора“.

„Тази кола се носеше по улиците на Вирджиния – продължи Лий на пресконференцията, – и президентът на САЩ не се отрече, не отхвърли Клана и неонацистите. Филмът („Черен в клана“), независимо дали спечелихме за най-добър филм, или не, застава от правилната страна на историята.“

В понеделник Тръмп отговори на режисьора в Туитър:

„Щеше да е хубаво, ако Спайк Лий можеше да чете речта си от записките по-добре или не му трябваха записки, когато отправя расистки удар срещу Вашия президент“.

В публикацията си в социалната мрежа той твърди, че е направил „повече за афро-американците от всеки друг президент!“.

Вярно е, че безработицата сред афро-американците е в най-ниските си проценти, отбелязва „Гардиън“, но този факт пренебрегва дълбоко икономическо неравенство, както и приноса на администрацията на Барак Обама.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90