Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Трансексуални жени въплъщават музите на Майстора за фотографска изложба

Днес трансексуалното малцинство се чувства в България така, както жената в едно строго патриархално общество, казва авторът на проекта

Откриването на „Другите българки“ е в Деня на жената. Снимка: Стопкадър - Трансексуални жени въплъщават музите на Майстора за фотографска изложба

Откриването на „Другите българки“ е в Деня на жената. Снимка: Стопкадър

Трансексуални жени се въплъщават в българките на Владимир Димитров – Майстора за нов проект, който предстои да бъде представен навръх 8 март, международно празнуван като Деня на жената. Фотографската изложба „Другите българки“ заимства атмосферата на най-популярните картини на художника и представя в центъра им трансексуални българки. Идеята е на Михаил Вучков, който работи по осъществяването ѝ още от 2010 г.

От тогава до днес минава повече от десетилетие, тъй като не били много жените, които искали да станат обект на общественото внимание по този начин, разказва Вучков, цитиран от Би Ти Ви. Искал в центъра на неговия проект да застанат членовете на общество, което е силно маргинализирано в България и не открил друга дискриминирана общност у нас, която може да бъде сравнена по степен на дискриминация с транссексуалното малцинство. Фотографската възстановка на картините на Майстора е осъществена с подкрепата на Национален фонд „Култура“, които предоставят 10 хил. лева за финансирането, фондация „Сингъл степ“ и филантропа Георги Балинов. Общата му стойност възлиза на над 30 хил. лева.

Предварително разпространените кадри от „Другите българки“ предизвикаха полярни реакции в социалните мрежи, което било очакван ефект от Вучков. Директорът на музея на Майстора в Кюстендил определи предстоящата изложба като „подмяна на изкуството“, но авторът на проекта заяви, че основната цел на произведенията му е социалният активизъм.

„До този момент ние въобще не говорим за изкуството като за изкуство, а за активизъм, за ЛГБТИ+ активизъм – смята той. – Що се отнася до изкуството, това е напълно отделна тема и за мен, като човек, който се занимава с изкуство, най-важното нещо е личното усещане и комуникацията. Едно нещо е хубаво или лошо персонално, само за човека, който го наблюдава.“

В репортаж за „Тази сутрин“ Вучков аргументира решението си да представи в центъра на произведенията си тъкмо трансексуалните жени. Многобройни са паралелите между тях и патриархалната жена от миналото, казва той, тъй като представителите на транссексуалното общество се чувстват в България толкова ограничени, колкото и една жена в строго патриархално общество. Преди корените на феминизма да покълнат в страната ни, ролята на жената се ограничавала до отглеждането на децата, поддържането на дома и работата на полето. Днес трансексуалната жена също е затворена в дома си, но принудително – заради стигмата, която среща на улицата и заради трудностите да си намери добре платена и достойна работа, казва Вучков.

Фотографиите ще бъдат планово разслоени, за да въздействат като картини, допълва той. Един кадър ще бъде представен в различни свои елементи върху плексигласови листове, подредени в дълбочина и осветени, което ще създаде усещане за триизмерност на образа.

Откриването на изложбата ще бъде на 8 март от 19 ч. в пространството за културни събития „The Steps“.

Поглед към „Другите българки“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах