Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Тръстът „Дж. Пол Гети“ плаща за Чинията на Бузлуджа

Как с пари на американски милиардер ще опазват паметник на българските комунисти

„Изглеждащ като бетонен НЛО, който се спуска над прохода Шипка в Стара планина, вдъхновеният от бруталистите паметник Бузлуджа е построен в чест на 90-годишнината от основаването на българската комунистическа партия.“, гласи описанието на паметника в сайта на тръста „Гети“. Снимка: „Проект Бузлуджа“ - Тръстът „Дж. Пол Гети“ плаща за Чинията на Бузлуджа

„Изглеждащ като бетонен НЛО, който се спуска над прохода Шипка в Стара планина, вдъхновеният от бруталистите паметник Бузлуджа е построен в чест на 90-годишнината от основаването на българската комунистическа партия.“, гласи описанието на паметника в сайта на тръста „Гети“. Снимка: „Проект Бузлуджа“

„Грантове от „Гети” ще помагат за опазването на 10 съкровища на модерната архитектура от цял свят”. Под това заглавие вчера, 17 юли, блогът на тръста „Дж. Пол Гети” съобщи, че институциите, които отговарят за 10 забележителни сгради от ХХ век, са получили безвъзмездна финансова помощ, за да се погрижат за тяхното опазване. Финансирането е част от продължаващата инициатива на фондацията за опазване на модерната архитектура, а на първо място сред десетте „съкровища” е посочен паметникът на БКП на Бузлуджа.

Откритият през 1981 г. монумент е използван едва 8 години. След това отказът да бъде поддържан и охраняван, както и суровите климатични условия бързо го докараха до състояние на тежка разруха – изпочупени прозорци, изкъртени мозайки, унищожени настилки, пробит покрив.

През 2011 г. първото правителство „Борисов“ го прехвърли безвъзмездно на БСП, пряка наследница на компартията. От „Позитано“ 20 обаче не го приеха и дълго време Чинията остана с висящ статут. В момента паметникът на Бузлуджа е държавна собственост и за него отговаря областната управа в Стара Загора. През пролетта на миналата години бе осигурена денонощна охрана с цел да се спре незаконното проникване в сградата.

Открит през 1981 г., монументът е използван едва 8 години. Снимка: „Проект Бузлуджа“

„Площад Славейков“ се свърза с областния управител Гергана Микова и тя разказа, че финансирането ще послужи за предварително проучване и почистване на основната част от паметника, но парите няма да бъдат получени от областната администрация.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Ние работим в партньорство с фондация „Бузлуджа”, Университета по архитектура в София и Мюнхенския университет по архитектура – така че средствата ще бъдат преведени на фондация „Бузлуджа”, а контролиращият орган е фондация „Гети”. Ние сме партньор и контролираме само работата, която се извършва вътре”, каза г-жа Микова.

Областният управител обясни, че държавата няма да има никакво участие във финансирането на изследването и евентуалните възстановителни дейности. Очаква се средствата да бъдат набавени по европейски проекти, с помощта на неправителствени организации и с дарения от всеки гражданин, който има желание и възможност да помогне.

„Идеята обаче е под никаква форма да не се политизира бъдещето съществуване на този – подчертавам – архитектурен паметник – уточни областният управител, – защото той получи високите си световни оценки именно като паметник на архитектурата.”

На въпрос за какво би могла да се използва Чинията, до която стърчи кула с червена петолъчка, отговорът беше, че каквото и да се случи в бъдеще с паметника, то ще бъде предшествано от широко национално допитване:

„Това ще го решат всички български граждани или поне тези от тях, което се интересуват от паметника”.

Наскоро „Чинията” на Бузлуджа оглави класация на популярния уебсайт „Bored Panda“ за най-зловеща сграда. Вероятно в тази връзка блогърът Асен Генов предположи, че едно от възможните приложения е да направим от него музей на комунистическия терор в България, какъвто у нас все още няма.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра“ за един от седемте най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа, припомни пред „Площад Славейков” Васил Христов от фондация „Проект Бузлуджа“. Той посочи и точната сума на финасирането: $185 хил., която ще бъде разплащана по конкретните дейности при изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект.

Водеща фигура в проекта, финансиран от фондация „Гети” ще бъде архитектът на монумента Георги Стоилов. С участието на българското и германското подразделение на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен и Фондация „Проект Бузлуджа” като основни партньори, бъде проучено състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли дали тя ще може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Работата на проекта ще започне през септември тази година и завърши през септември 2020 г. Докладът с резултатите от изследванията ще бъде публично достъпен онлайн.

От сайта на фондацията „Гети”

Масивни бетонни обеми, реещи се скулптурни форми и блестящи стъклени елементи: това са някои от най-често срещаните иновации, които дефинират съвременната архитектура. Те също така поставят значителни предизвикателства пред съхраняването, тъй като експерименталните материали и техники, разработени от архитекти и дизайнери в световен мащаб, стареят различно във времето. Техният търсещ дух ни кара да смятаме, че тези сгради трябва да бъдат запазени за бъдещето. И тук е решителната роля на тръстът „Гети”.

За да помогне за справянето с това предизвикателство, днес фондация „Гети“ обяви десет нови гранта като част от инициативата „Keep It Modern“ (Да опазим Модерността), с които ще бъдат финансирани необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и/или реставриране и консервация за 10 иновативни сгради от ХХ век.

За първи път в шестгодишната история на инициативата бяха отпуснати безвъзмездни средства за важни обекти в Аржентина, България, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда. Сред тях, освен „паметник от съветската епоха в България”, са попаднали изложбена зала в Уганда, железопътна гара в Мозамбик, любима църква в щата Индиана, САЩ… По-голямата част от проектите подкрепят планове за опазването им и много от тях включват предложения за адаптивно повторно използване – пренасочване на сградите за цели, различни от тези, за които първоначално са били предназначени.

В сайта на фондацията паметникът на Бузлуджа е описан така:

„Бетонният монумент на българския социализъм на арх. Георги Стоилов е построен през 1981 г. Изглеждащ като бетонен НЛО, който се спуска над прохода Шипка в Стара планина, вдъхновеният от бруталистите паметник Бузлуджа е построен в чест на 90-годишнината от основаването на българската комунистическа партия. Преди края на комунистическото управление, той бе един от най-популярните туристически обекти в България. Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да се определи най-добрият възможен консервационен подход, а също и нова публична цел на съществуването му“.

За тръста „Гети“

Институтът по Консервация Гети (GCI) в Лос Анджелис, Калифорния, е програма на тръста „Дж. Пол Гети”. Основаният през 1985-а GCI със седалище в Лос Анджелис представлява частна международна научноизследователска институция, посветена на напредъка в консервационните практики чрез създаването и предоставяне на технологични знания. Той „служи на консервационната общност чрез научни изследвания, образование и обучение, модели на полеви проекти и разпространение на резултатите както от собствената дейност, така и от работата на други в областта“, пише в сайта на организацията. В работата си „спазва принципите, които ръководят дейността на тръста: обществена полза, филантропия, обучения и достъпност”. Институтът работи както за опазването на произведения на изкуството, така и за съхраняване на архитектурно наследство.

Вижте още: ВРЕМЕ Е ДА ПОЛЕТИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах