Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Тръстът на Дж. Р. Р. Толкин блокира криптовалутата Дж. Р. Р. Токен

Това е нарушение на търговската марка, реши Световната организация по интелектуална собственост

Единственият пръстен вдъхновява десетки хора за търговия през годините, но от Попечителския тръст на Толкин реагират бързо. - Тръстът на Дж. Р. Р. Толкин блокира криптовалутата Дж. Р. Р. Токен

Единственият пръстен вдъхновява десетки хора за търговия през годините, но от Попечителския тръст на Толкин реагират бързо.

Попечителският тръст на писателя Дж. Р. Р. Толкин успя да блокира използването на криптовалутата Дж. Р. Р. Токен. Тематичната криптовалута с мотото „Единствен токен ги владее“ навлезе на пазара през август. Маркетинг кампанията на разплащателното средство включваше видео с участието на Били Бойд, актьорът в ролята на Пипин във филмите „Властелинът на пръстените“, съобщава „Гардиън“. 

„Саруман опитваше да обедини Средната земя в централизирано управление, докато Задругата искаше децентрализация – казва Бойд в странното видео от лятото. – Криптовалутата буквално е децентрализирана мрежа.“

От попечителския тръст на Толкин реагираха и почти веднага след излизането на криптовалутата на пазара администрацията, която се грижи за интелектуалното наследство на писателя, се обърна към Световната организация на интелектуална собственост с аргумента, че продуктът нарушава търговската марка „Дж. Р. Р. Толкин“ и че името му е „специално създадено да заблуждава интернет потребителите, че криптовалутата или уебсайтът, с който се свързва, имат легитимна търговска връзка“ с Професора.

В отговор създателят на „Дж. Р. Р. Токен“ каза, че е използвал вариация на името на писателя, за да наблегне, че това е „уникална дигитална валута“, а не за да търси някаква връзка със създателя на „Властелинът на пръстените“. Според него това е пародия, а не зла умисъл.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От Световната организация по интелектуална собственост обаче не приемат аргументите и изтъкват, че създателят на криптовалутата „не е уточнил защо оспорваното име на домейна е забавно и хумористично, а не само избрано, за да експлоатира приликите си с търговската марка, защитавана от попечителския тръст“.

Спорът завършва в полза на попечителския тръст на Толкин, които вече имат пълни права над името на домейна JRRToken.com. Създателят на дигиталната валута е задължен да свали от сайта си цялото съдържание, което би могло да се отнесе към Толкин и творчеството му. Отделно, той е трябвало да плати и обезщетение за нарушението, но сумата не се уточнява.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах